Export groeit met bijna 4 procent in januari

Export groeit met bijna 4 procent in januari

Redactie Baaz
Het volume van de goederenexport was in januari 3,6 procent groter dan in januari 2020, meldt het CBS. Dat is de grootste groei in een jaar tijd. Er zijn in januari vooral meer machines en chemische producten geëxporteerd. Het volume van de import was in januari 1,6 procent groter dan in januari 2020.

Omstandigheden voor export in maart minder ongunstig dan in januari

Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in maart minder ongunstig dan in januari. Dat komt vooral doordat het producentenvertrouwen in Duitsland en de eurozone verbeterde en de Nederlandse en Europese ondernemers in de industrie minder negatief waren over hun buitenlandse orderpositie.

De export van goederen maakt ongeveer drie kwart uit van de totale export. Over de export van diensten rapporteert het CBS niet maandelijks. Informatie over de totale export publiceert het CBS op kwartaal- en jaarbasis. De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie