‘Europese btw-regels onwerkbaar voor webwinkels’

‘Europese btw-regels onwerkbaar voor webwinkels’

Redactie Baaz

De nieuwe Europese btw-regels zijn volgens de PvdA ‘volslagen onwerkbaar’, vooral voor kleine ondernemers met een webwinkel.

Opgeven

Volgens Tweede Kamerlid Ed Groot van de PvdA en partijgenoot in het Europees Parlement Paul Tang is de administratieve chaos die de regels opleveren zo groot dat er zelfs online ondernemers zijn die hun bedrijf gedwongen opgeven. Dit stellen de PvdA-leden in schriftelijke vragen aan staatssecretaris Eric Wiebes van Financien en verantwoordelijk eurocomissaris Pierre Moscovici, waarmee ze direct op maatregelen aandringen.

Lokaal tarief

De nieuwe btw-regels voor de verkoop van digitale producten gingen in op 1 januari van dit jaar. Online verkopers van films, muziek en e-books moeten voortaan het btw-tarief heffen van het land waar de klant woont, waar eerder altijd het lokale btw-tarief van 21 procent in rekening werd gebracht. Door deze regels moeten ondernemers voor alle buitenlandse klanten andere tarieven hanteren wat niet alleen leidt tot veel administratieve rompslomp, maar ook tot veel onduidelijkheid bij klanten.

Administratieve chaos

Volgens de PvdA’ers leiden de regels tot flinke chaos bij ondernemers. Bij verkoop aan een Duitse klant moet het Duitse btw-tarief van 19 procent in rekening worden gebracht ‘Dat geld moet hij dan aan de Duitse btw-dienst overmaken’, stellen de PvdA’ers in hun vragen. Vooral kleinere ondernemers zouden de dupe worden van de wijzigingen, daar zij niet de extra mankracht hebben om de administratie van alle buitenlandse transacties goed bij te houden en niet goed weten waar zij terecht moeten om de in rekening gebrachte btw over te maken.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie