Europees handelsplatform op blockchainbasis klaar voor productie

Bart Remmers
We.trade, het Europese handelsplatform op blockchainbasis, is klaar voor productie. Het gaat om een initiatief van inmiddels 9 banken, samen actief in 11 Europese landen.

De Rabobank, de enige Nederlandse partner (naast Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Nordea, Rabobank, Santander, Societé Generale en UniCredit) in het we.trade consortium, verwacht het later deze maand bij de eerste klanten te kunnen introduceren. Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer maakte dat bekend tijdens de Blockchain Innovation Conference in Utrecht. 

Handelsgegevens invullen

Het door IBM gebouwde platform verbindt bij een handelstransactie betrokken partijen naadloos met elkaar. Zakelijke partners kunnen elkaar vinden op het platform en transacties afsluiten. Ze kunnen elkaar opzoeken en hun handelsgegevens invullen, zoals leveringsdatum en betalingsdatum. 

Voorwaarden van het smart contract

Als ze een bankproduct willen gebruiken, zoals een gegarandeerde betaling of werkkapitaalfinanciering, kunnen ze dit via het platform gemakkelijk aanvragen bij de bank. Nadat ze alle gegevens hebben ingevoerd, ontvangen de banken van de klanten het verzoek om de transactie af te wikkelen. Als aan de voorwaarden van het smart contract - op de blockchain - is voldaan, wordt de betaling automatisch geactiveerd.
 

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart