Euro of gulden? Dit vinden experts en dit de gewone Nederlander

Euro of gulden? Dit vinden experts en dit de gewone Nederlander

Redactie Baaz

Moeten we de euro houden of hem weer inruilen voor de gulden? Die vraag is al een tijd stof voor veel discussie die in de loop van de presentatie van het ‘guldenonderzoek’ van de PVV oplaait. Wat denkt wie en waarom?

De media berichten aan de lopende band over de euro, of liever: de mogelijke terugkeer van de gulden. Argumenten voor en tegen worden afgewisseld en het is moeilijk bij te houden wat wie nu precies vindt en waarom. Op 5 maart zal, na enig uitstel, de PVV haar ’guldenonderzoek’ presenteren. Dit onderzoek, verricht door het Londense onderzoeksbureau Lombard Street Resaerch (LSR), moet ons vertellen of het financieel haalbaar is om naar de gulden terug te keren.

Wat vinden de experts?

André Szász, directeur van De Nederlandsche Bank (DNB), was nauw betrokken bij de invoering van de euro. Volgens hem is er heel wat misgegaan daarbij. Toch ziet hij niets in de terugkeer van de gulden. Dat legt hij uit tijdens zijn bezoek aan Radio 1.

Ook Coen Teulings, directeur van het Centraal Planbureau (CPB) werd ondervraagd over zijn mening. Hij schreef het boek ‘Europa in crisis’, dat volgens Geert Wilders pure pro-Europapropaganda is.

De euro brengt Nederland echter veel voordelen volgens het CPB; we zouden er aan verdienen. Dat zou zo zijn omdat de gemeenschappelijke munt tot meer handel leidt, meer investering in eurolanden onderling en als blok de eurozone stabieler is dan afzonderlijke landen. Dat legt Coen Teulings uit bij Nieuwsuur.

Het belangrijkste voordeel is echter dat er in Europa een vrij verkeer van goederen diensten geldt. Die interne vrije markt zou volgens het CPB iedere Nederlander een extra maandsalaris opleveren.

Wat vindt Nederland?

Hoewel de experts duidelijk sceptisch zijn over een afschaffing van de euro, zijn de Nederlanders dat een stuk minder. Volgens Nd.nl had 55 procent van de Nederlanders de gulden het liefste gehouden, een derde zou de gulden maar wat graag weer terugkrijgen, zegt Maurice de Hond. Want de gulden, die was stabiel, gaf zekerheid en stelde ons onafhankelijk van Brussel en economisch falende landen.

Europ of Euronder

Dat de discussie ook onder de Nederlandse bevolking leeft, blijkt wel uit de media berichten en projecten die in het leven worden geroepen. Zo heeft ontwerpbureau Incl. naar aanleiding van de discussie over de eventuele herinvoering van de gulden het project ‘Europ of Euronder’ gestart. De initiatiefnemers willen de persoonlijke drijfveren onderzoeken van de groep Nederlanders die nu het liefste voor de gulden zou kiezen en zijn benieuwd naar wat die andere twee derde wil. Ze lieten 10.000 bierviltjes drukken waarop mensen hun ideeën kunnen ventileren. Op de website worden de viltjes verzameld zodat er een platform ontstaat voor de huidige discussie. 'Wij vragen ons af welke redenen hier [de voorkeur  voor de gulden] nou precies achter zitten. Is het nostalgie, xenofobie of cainofobie? En wat zijn argumenten voor de Euro? Door de meningen te verzamelen op de website europ-euronder.nl willen wij een kleurrijk overzicht geven van wat Nederlanders drijft om terug te willen in de tijd, waarom zij zich juist verbonden voelen met de hedendaagse munteenheid of welke alternatieven er op een bierviltje geschetst kunnen worden', alsus de initiatiefnemers van het project.

 

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie