Ergonomie betaalt zichzelf uit

Ergonomie betaalt zichzelf uit

Redactie Baaz
Onderzoek van Liantis wijst uit dat werknemers die uitvallen door schouder-, nek- en rugklachten gemiddeld 21,5 dagen arbeidsongeschikt zijn. De grote boosdoener voor bijna de helft van deze uitval is slecht kantoormeubilair. Is een werknemer 21,5 dagen ziek, dan kost dat je al gauw € 3.000,- per jaar. Investeren in ergonomische bureaustoelen blijkt logischerwijs minder taxerend dan gedacht.

Van de meer dan 2.000 ondervraagden benoemt een kwart dat nekklachten de reden zijn van arbeidsongeschiktheid. Ruimschoots 37 procent noemt lage-rugklachten en 33 procent schouders: elke kwaal stamt voort uit een ongunstige zitpositie. Er valt wel degelijk te stellen dat deze cijfers representatief zijn voor de medewerkers in jouw bedrijf. Het is niet geheel professioneel om lukraak te vragen waarom iemand zich ziekmeldt, maar met een beetje eigen (en subtieler) onderzoek kom je er al snel achter dat fysieke klachten een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de afwezigheid van personeel.

RSI

Let wel, deze fysieke klachten stammen niet geheel voort uit bureaustoelen. De mate van bewustzijn onder medewerkers speelt evengoed een rol. Waar RSI (repetetive strain injury) tien jaar terug nog met regelmaat aan de orde van de dag was, wordt een term als muisarm vandaag de dag zeldzaam in de mond genomen. Dat maakt muisarmklachten niet minder serieus. Nemen werknemers met regelmaat een onjuiste werkhouding aan (ellenbogen op oneven hoogte van de muis en het toetsenbord, beeldscherm niet op ooghoogte), dan lopen zij serieuze kans op chronische pijn, krachtverlies en zwellingen. Deze klachten kunnen, ook na rust, aanhouden. Wanneer een werkplek het niet toestaat of een werknemer geen weet heeft van een juiste zitpositie, zal het ‘tijdig’ opnemen van een ziektedag weinig uitmaken: RSI ontwikkelt zich langzaam, sluimert en wordt in de praktijk pas serieus genomen wanneer het te laat is.

Bewustwording

Licht personeel in. Maak duidelijk dat het geen goed idee is om uren achter elkaar dezelfde muisbewegingen uit te voeren en door te werken terwijl er fysiek ongemak opkomt. Werkdruk heeft invloed: ervaart een werknemer stress, dan zal diegene een meer gespannen houding aannemen. Zijn werknemers bewust van het belang van een monitorstand op ooghoogte, positie van ellenbogen in relatie tot toetsenboord en de risico’s van repetitieve bewegingen, dan pas volgt de tweede stap: de voorzieningen waarmee personeel een gezonde werkhouding kan aannemen. Denk daarbij aan verstelbare monitorvoeten (hoogte, kanteling) en verstelbare bureaustoelen die geen statische, maar ergonomische zithouding stimuleren.

Uiteindelijk zal een ergonomische bureaustoel per medewerker meer dan € 1.500,- moeten kosten om zichzelf niet terug te betalen. Elk prijspunt daaronder is winst, winst die met verloop van jaren alleen maar vergroot. Vrees wat betreft ergonomie niet om specifieke werknemers voordelig te behandelen: kaart iemand aan last te hebben van rugklachten, neem deze klachten dan serieus. Bied je deze medewerkers een ergonomische werkplek, dan maak je niet alleen een persoonlijk voordelige keuze, maar bovenal een bedrijfsmatig voordelige keuze.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie