Elevator pitch: hoe pak je het aan?

Elevator pitch: hoe pak je het aan?

Redactie Baaz
Elevator pitch: een kort en krachtige presentatie die je kunt geven in dezelfde tijdsduur als een ritje in de lift. Het is verstandig om deze presentatie onder de knie te hebben, zodat je jezelf altijd optimaal kunt presenteren voor anderen. Maar hoe houd je een dergelijke pitch? Wij geven een aantal tips.

1. Schrijven is schrappen

Er is vrijwel niets zo moeilijk als het schrijven van een elevator pitch, aangezien het belangrijk is om overbodige informatie weg te laten. Denk hier echter niet aan als je begint met schrijven; je kunt beter te veel op papier hebben en dan schrappen dan dat je maar niet begint met schrijven. Zorg er daarnaast voor dat er minstens één voorbeeld naar voren komt waarin je een bepaalde competentie omschrijft.

2. Oefen je elevator pitch voor de spiegel

Als je de elevator pitch eenmaal geschreven hebt, dan wordt het tijd dat je deze voor jezelf gaat oefenen. Ga daarom voor de spiegel staan en spreek de pitch hardop uit. Kijk daarbij naar de geloofwaardigheid van de speech: als je jezelf al niet gelooft, dan doen anderen dat waarschijnlijk ook niet. Werk bovendien aan je intonatie, stemvolume en lichaamstaal.

3. Straal enthousiasme uit

Overtuiging zit niet uitsluitend in je woorden, maar heeft ook met enthousiasme te maken. Straal daarom enthousiasme uit en laat zien dat hetgeen dat je vertelt ook écht meent. Zo zal je merken dat jouw enthousiasme ook op andere mensen gaat uitstralen, waardoor je verhaal krachtiger overkomt. Laat je energie, motivatie en enthousiasme dus goed merken tijdens je pitch.

LEES OOK: 7 tips om potentiële klanten binnen te halen met LinkedIn

4. Elevator pitch gaat over je doel

Misschien wel de meest gemaakte fout is dat je je elevator pitch niet richting jouw doel, maar over jezelf schrijft. De bedoeling van deze pitch is echter om mensen te overtuigen dat jij de ideale persoon bent voor wat je voor elkaar wilt krijgen. Daarom is het essentieel dat je het doel in gedachte houdt, voordat je de speech gaat schrijven. Dan weet je zeker dat je in de juiste hoek zit.

5. Eindig pitch met een vraag

Iets waar je misschien niet aandenkt maar wel belangrijk is, is dat ná de elevator pitch geen stilte valt. Er is niets zo ongemakkelijkers dan dat er een angstaanjagende stilte valt. Onze tip: sluit daarom je pitch af met een vraag, waardoor je direct een gesprek op gang brengt.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie