Elektrische auto's: verdubbeling in aantal

Jordi Smit
Het gaat goed met de verkoop van elektrische auto's. Zo goed zelfs dat het aantal verkochte elektrische auto's is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

Groei elektrische auto's

Aan het begin van 2019 stond het aantal volledig elektrische auto's in Nederland op bijna 45.000 exemplaren. Hierdoor steeg tevens het aantal zogeheten stekkerauto's in Nederland, waartoe ook plug-inhybride (PHEV) voertuigen gerekend worden, met 16 procent naar bijna 139.000 stuks. De vraag naar PHEV's viel met ongeveer 94.000 exemplaren vorig jaar 3 procent lager uit.

Volledig elektrische auto's

Het aantal volledig elektrische auto's in Nederland groeide vorig jaar het hardst, toen er dankzij het naderende einde van gunstige bijtellingsregels er bijna 23.000 exemplaren bij kwamen. Sinds 1 januari geldt het laagste tarief van 4 procent alleen nog maar tot een bedrag van maximaal € 50.000,-. Over alles daarboven moet 22 procent betaald worden.

LEES OOK: Zelfrijdende auto’s: risicovol of uitvinding van de eeuw?

Meest voorkomende

De Tesla Model S is de meest voorkomende volledig elektrische auto in Nederland. Begin dit jaar reden er volgens het CBS ongeveer 12.000 van rond. Het was in 2018 tevens de populairste elektrische auto van het land, gevolgd door de Jaguar I-Pace en de Nissan Leaf. Ruim driekwart van het aantal stekkerauto’s in Nederland wordt zakelijk gereden.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi