Elektrische auto krijgt vanaf juli geluid

Jordi Smit
Nieuwe elektrische auto's moeten vanaf volgend jaar juli zijn voorzien van een akoestisch waarschuwingssysteem. Dit moet voorkomen dat deze voertuigen niet gehoord worden.

Introductie AVAS

Komende zomer is de introductie van een zogeheten Acoustic Vehicle Alerting Systems (AVAS) verplicht. Elektrische voertuigen kunnen namelijk behoorlijk gevaren zijn; zeker voor blinden. Het Amerikaanse Department of Transportation constateerde uit onderzoek dat elektrische voertuigen 37 procent vaker betrokken zijn bij ongevallen met voetgangers dan hun conventionele tegenhangers. 

Verplichting waarschuwingssysteem

Daarom moeten alle nieuw toegelaten auto's met een elektromotor vanaf 1 juli zijn voorzien van een waarschuwingssysteem. Een jaar later geldt die regeling voor álle elektrische auto's, plug-in hybrides en brandstofcelauto’s. Het gaat daarbij niet uitsluitend om auto's, maar ook om commerciële voertuigen met vier of meer wielen, zoals bussen.

Regels elektrische auto's

De EU-verordening bepaalt dat het geluid tot een snelheid van 20 km/u wordt uitgezonden. Daarboven maken de banden zoveel geluid dat men ze daardoor kan horen aankomen. Het geluid moet lijken op een verbrandingsmotor en bestaan ​​uit frequenties die ook door ouderen goed waarneembaar zijn. Het volume moet minimaal 56 dB bedragen en niet meer dan 75 dB bij 20 km/u. Achteruitrijgeluiden zijn ook verplicht, standgeluid is optioneel. Een ‘pause switch’, een schakelaar om bijvoorbeeld ‘s nachts toch onhoorbaar door een woonwijk te kunnen rijden, is toegestaan.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi