Eerste keuze voor het MKB: geen Android, maar iPhone

Geert van der Klugt
Het succes van de iPhone is grotendeels te danken aan de geschiktheid voor zakelijk gebruik. Vóór de iPhone 1 heerste BlackBerry op de smartphonetroon. Maar na de iPhone 1 veranderde alles. Niet omdat de BlackBerry zo’n verschrikkelijk slecht ontwerp leverde, maar omdat de iPhone 1 dit ontwerp in vrijwel elk opzicht verbeterde. Cloudtechnologie werkte door de jaren heen iPhone-gebruik de hand in. Anno 2020 blijven iOS-smartphones de eerste keuze voor zakelijke professionals. Dit is waarom.

Communicatie

Wat communicatie betreft levert iOS weinig meer dan Android. FaceTime is soortgelijk aan videobellen met whatsapp. En ook Android-smartphones draaien Skype of Teams. Gebruiksgemak daarentegen, wordt wel degelijk beter gewaardeerd. De snelheid waarmee je met andere iOS-gebruikers aan de praat raakt is indrukwekkend. Omdat iOS uitsluitend in door Apple gefabriceerde devices wordt geleverd, is de tech-gigant in staat om unieke applicaties als AirDrop en Apple TV te leveren. Aangezien Android door diverse fabrikanten en in diverse devices wordt geleverd, is de connectiviteit van Apple niet te evenaren.

Bedrijfssoftware

iOS levert al dat wat nodig is voor prettig gebruik van de meeste bedrijfssoftware. iPhones worden met geïntegreerde ondersteuning voor VPN geleverd, waardoor je niet alleen gemakkelijk op het internet navigeert, maar eveneens veilig met een intranet verbindt. Bovendien draaien populaire cloudoplossingen als Dropbox, Google Drive en Microsoft Office bijzonder goed op iOS. Outlook configureer je in een handomdraai met een mailserver naar wens, waarna je altijd en overal aan het werk kan.

Hardware

iPhones hebben een relatief hoog prijskaartje. Hebben we het uitsluitend over hardware, dan krijg je niet altijd waar voor je geld. Een Android-smartphone van € 800,- presteert doorgaans beter dan een iPhone van dezelfde prijs. Echter, zoals eerder genoemd, betaal je bij Apple niet uitsluitend voor prestaties, maar evengoed voor gebruiksgemak. En ongeacht het feit dat Apple niet bepaald bekend staat om kostenefficiëntie, levert een nieuwe iPhone meer dan voldoende vermogen voor dagelijks gebruik van de meeste bedrijfssoftware. Door smartphones te vergelijken op TelefoonAbonnement.nl valt er bovendien heel wat van de prijs af te snoepen, aangezien je daar de beste deal vindt. 

Duurzaamheid

iPhone-modellen kunnen tegen een stootje. Schermen breken, maar dit is bij Android-smartphones niet anders. Voeg je een screenprotector toe, dan eindig je met een zeer robuust model. Tot slot stelt een iPhone kopen met abonnement je in staat om de smartphone in termijnen te betalen. Geen overbodige luxe, rekening houdend met de prijs van een nieuw model. 

Virtualisatie

Niet elke tool wordt op iOS wordt geleverd. Toch wil je - ook bij gebrek aan een virtuele werkplek - altijd en overal kunnen werken. Via apps als LogMeIn en TeamViewer zijn iPhones bruikbaar als aansturing voor een desktop of laptop. Onderaan de streep draai je hiermee elke Windows-applicatie naar wens.

Security

iOS voorziet in uitstekende veiligheidsmaatregelen. Wachtwoorden worden versleuteld met een hoogwaardige veiligheidsstandaard. Omdat software uitsluitend via de App Store beschikbaar is, en software op de App Store kritisch gekeurd wordt, zijn malware-aanvallen zeldzaam. Let wel op, want hoewel het verleidelijk kan zijn om de App Store te omzeilen, waarborgt de App Store jouw veiligheid. Manieren om aan gratis software te komen zijn er zeker. Maar gebruik je een alternatieve weg om allerlei programma’s naar binnen te harken, dan ben je zeer vatbaar voor cybercrime. En aangezien er heel wat gevoelige gegevens op een iPhone kunnen staan, dien je een malware-infectie te allen tijde te vermijden. 

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert