Eerste Kamer nog niet overtuigd van nieuwe Arbeidswet

Eerste Kamer nog niet overtuigd van nieuwe Arbeidswet

Redactie Baaz
De Eerste Kamer is er nog niet helemaal zeker van dat de nieuwe Arbeidswet van minister Koolmees er daadwerkelijk voor zal zorgen dat er meer vaste arbeidscontracten komen ten koste van flexwerk.

Nieuwe Arbeidswet

De nieuwe Arbeidswet wil het grote verschil tussen vast werk en flexwerk, zoals tijdelijke contracten, uitzendkrachten, payrolling, oproepkrachten en ZZP'ers, overbruggen. Koolmees pakt bijvoorbeeld payrolling aan door deze arbeidsvorm gelijk te trekken met de arbeidsvoorwaarden van het desbetreffende bedrijf. Payrolling wordt zo duurder en daarom onaantrekkelijker voor de werkgever.

Ook moet je als werkgever een hogere WW-premie gaan betalen wanneer je iemand in dienst hebt. Daarnaast bouwen werknemers al vanaf de eerste dag dat ze werken rechten voor een ontslagvergoeding op, in plaats van na twee jaar.

Geen vast contract, maar flexcontract

Werkgevers gaven de afgelopen jaren steeds minder vaak een vast contract, terwijl het aantal werknemers met een flexcontract daarentegen alleen maar toenam. Sinds het eerste kwartaal van dit jaar lijkt dit langzamerhand te veranderen. Koolmees wil echter niet afwachten of dit doorzet. Hij wil met zijn de nieuwe Arbeidswet flexwerk duurder, en daarmee minder aantrekkelijk maken.

Met de Arbeidswet wordt het als werkgever wel iets eenvoudiger om werknemers te ontslaan. Nu mag ontslaan alleen nog op basis van één reden, maar met de nieuwe Arbeidswet mogen er verschillende reden bij elkaar opgeteld worden. In het regeerakkoord werden daar al afspraken over gemaakt. De Tweede Kamer ging hier eerder dit jaar al mee akkoord.

Coalitiepartijen zijn kritisch over nieuwe Arbeidswet

Verschillende senatoren, van de oppositie en de coalitie, vrezen echter dat de problemen van payrollers zich zullen verplaatsen naar uitzendkrachten en ZZP'ers. Vooral de VVD en ChristenUnie hadden het over dit zogenoemde 'waterbedeffect', maar ook coalitiegenoten D66 en CDA waren kritisch op dit punt.

De Eerste Kamer heeft aan Koolmees gevraagd om voor de zomer met zijn uitgewerkte voorstellen te komen, om ZZP'ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt te beschermen en daarmee schijnzelfstandigheid tegen te gaan.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie