Eerste elektrische smart device uit Turkije: Togg T10X
Eerste elektrische smart device uit Turkije: Togg T10X

Eerste elektrische smart device uit Turkije: Togg T10X

Redactie Baaz

Turkije’s wereldwijde merk voor mobiliteitstechnologie, Togg, nodigt klanten op zijn thuismarkt uit om tussen 16 en 27 maart pre-orders te plaatsen voor zijn eerste elektrische 'slimme apparaat', de T10X.

De leveringen in Turkije starten eind maart 2023 en de export naar een aantal grote West-Europese markten is gepland voor eind volgend jaar. Prijzen beginnen bij 953.000 TRY (ongeveer € 47.500,-, inclusief 18% BTW  en 10% speciale gebruikersbelasting) voor het basismodel met achterwielaandrijving. Gebruikers kunnen kiezen uit twee batterijformaten en twee uitrustingsniveaus. Een krachtigere versie met vierwielaandrijving komt in Turkije eind oktober 2023 op de markt.

Keuze uit twee batterijen

Het achterwielaangedreven model met 160 kW (218 pk) zal vanaf de lancering verkrijgbaar zijn als het V1-basimodel en de V2-versie met een uitgebreidere uitrusting.

Beide versie zullen verkrijgbaar zijn met een batterij van 52,4 kWh die een actieradius van 314 km (WLTP) levert en een energieverbruik van 16,7 kWh/100 km. Het model met achterwielaandrijving en V2-uitrusting wordt ook leverbaar met een grotere batterij van 88,5 kWh, die een actieradius van 523 km (WLTP) mogelijk maakt, het energieverbruik ligt op 16,9 kWh/100 km.

De T10X heeft een laadvermogen tot 150 kW, waardoor gebruikers de kleinere batterij in minder dan 30 minuten van 20 procent naar 80 procent kunnen laden met een krachtige HPC-lader.

Standaard hightech voor iedereen

Togg heeft de T10X standaard voorzien van een geavanceerde multimediasuite om inzittenden te betrekken, te informeren en te entertainen.

De T10X beschikt over infotainmenttechnologie die wordt aangedreven door het nieuwste en geavanceerde Snapdragon® Digital Cockpit Platform. Dit biedt gebruikers naadloze, volledig geïntegreerde connectiviteit dankzij geavanceerde grafische en multimedia-ervaringen. Het bevat ook ondersteuning voor computervisie, waarbij kunstmatige intelligentie (AI) wordt gebruikt om zinvolle informatie af te leiden uit digitale afbeeldingen, video's en andere visuele input en om acties te ondernemen of aanbevelingen te doen op basis van die informatie. Dit alles ondersteunt een infotainmentsuite die zich voortdurend aanpast en leert van interacties en zo de nauwkeurigheid te verbeteren en toekomstige reacties te voorspellen.

Standaard op alle modellen is een 12-inch digitaal instrumentendisplay, een 29-inch centraal geplaatst smart touchscreen en een camera in het voertuig die via spraak kan worden aangezet en bediend. De bestuurder kan zo veilig selfies maken en deze handsfree uploaden naar zijn socialemediaplatforms. Gebruikers hebben toegang tot een 4G-internetverbinding en Wifi-hotspots, zodat ze onderweg verbonden kunnen blijven.

De middenconsole valt op als het kloppende hart van het interieur van de T10X. De console bevat versnellings- en elektronische handrembedieningen die doen denken aan de cockpit van een vliegtuig. De gebruiksvriendelijke touchscreen-interface ondersteunt het minimalistische interieurontwerp door de typische knoppen en schakelaars te verminderen en gebruikers aan te moedigen de geavanceerde Trumore Voice Assistant te gebruiken voor de meest gebruikte functies. Deze ontwerpbenadering combineert technologie van de nieuwste generatie met intuïtieve eenvoud.

Smart device, elektrisch, Turkije, mobiliteit, technologie, AI technologie

Togg's TruStore online app store biedt een reeks interne apps en apps van derden om de gebruikerservaring in het Trumore smart-ecosysteem te verbeteren, waaronder Togg's online navigatie-app Trumore Go, die veelgebruikte services integreert, zoals coffeeshops, supermarkten en e-commercesites met directe betalingen via de ingebouwde e-wallet.

Het V1-pakket bevat ook de Trumore Smart Life-app waarmee Togg-gebruikers alle slimme apparaten kunnen bedienen vanuit één app, ook die thuis worden gebruikt. Met de Trumore Voice Assistant kan de bestuurder alle infotainmentfuncties bedienen. Door de Spraakfunctie te koppelen aan een AI-engine, wordt de tekst in de juiste context geplaatst en is een betere spraakgestuurde interacties mogelijk.

De V2-modellen beschikken over een aantal premiumfuncties.
De buitenzijde valt op door 19-inch lichtmetalen wielen, grijze dakrails en raamomlijstingen, en mistlampen voor. Binnenin profiteren de passagiers van luxe kunstlederen bekleding in zwart of crème, elektrisch verstelbare en verwarmde voorstoelen met memoryfunctie en verwarmde achterstoelen. De V2-variant is ook voorzien van sfeerverlichting in de voetenruimte voorin, de achterdeuren en de omlijsting van de bovenste console, met een keuze uit acht kleuren, afhankelijk van de voorkeur van de gebruiker. Het draagt bij tot een verfijnde uitstraling van het interieur. Extra comfortvoorzieningen op het V2-model zijn onder meer een automatische elektrische achterklep, verwarmde voorruit en adaptieve cruise control met stop-go-functie.

Geavanceerde bescherming privégegevens en rijveiligheid met continue OTA-updates

Togg T10X zorgt ervoor dat de persoonlijke gegevens van gebruikers en de digitale beveiliging van het slimme apparaat veilig is met blockchain-technologie. De T10X is ontworpen om het hoogste niveau van vijf sterren te ontvangen in het Euro NCAP-botsprogramma, een onafhankelijke test die de veiligheid evalueert van auto's op de Europese markt. De T10X biedt veiligheid onder alle wegomstandigheden met zijn standaard zeven airbags en geavanceerde rijhulpsystemen.

De T10X maximaliseert de rijveiligheid en het comfort dankzij rijhulpsystemen die zich kunnen ontwikkelen door continu te leren en zichzelf voortdurend te vernieuwen door middel van OTA-updates (over-the-air). De T10X biedt autonoom rijden op level twee, met intelligente adaptieve cruise control met stop-and-go-functionaliteit, verkeersborddetectiesysteem, intelligente rijstrookassistentiesysteem en waarschuwing voor het verlaten van de rijstrook. Voor het eerst in Turkije en voor het eerst in zijn segment, biedt de T10X de assistent-functie 'spitsuurpiloot', waardoor gebruikers bij druk verkeer tot 15 km/u hun handen van het stuur kunnen halen en het rijden aan de T10X kunnen overlaten. Deze functie wordt in 2023 geactiveerd via OTA-updates op smart devices met level V2-uitrusting en een speciaal introductiepakket.

Dynamisch rijgedrag

De Togg T10X beschikt over een geheel nieuw, volledig op maat gemaakt platform. Met onafhankelijke MacPherson-veerpoten voor en een volledig onafhankelijke multi-link-ophanging achter, trachtte het technische team ervoor te zorgen dat de T10X een ideale balans biedt tussen sportief, dynamisch rijgedrag en een verfijnde wegligging.

Designinspiratie uit oost en west

Zowel het exterieur- als interieurontwerp van de T10X combineert elementen van de ‘emotionele’ oosterse cultuur en de ‘rationele’ westerse cultuur, en is het resultaat van samenwerking tussen de Togg Design Studio en het wereldberoemde designhuis Pininfarina.

De tulp, een van de diepgewortelde symbolen van Anatolische landen, speelt een prominente rol in het moderne ontwerpthema van de T10X. Het is duidelijk zichtbaar in het hele voertuig, de grille aan de voorzijde, die het gezicht van de T10X op de weg vormt, op zijn elegante lichtmetalen velgen, en in het moderne interieur. Het ontwerpteam van Togg heeft zorgvuldig materialen geselecteerd om gebruikers te helpen een comfortabelere, verbonden reis door de digitale infotainmentsuite te maken.

Afgewerkt in een keuze uit 'Colours of Turkiye'

  • De opties voor de lak zijn geïnspireerd op de betoverende natuurlijke schoonheid van Turkije.
  • Gemlik-blue weerspiegelt het kristalheldere water in de regio waar Togg's Technology Campus zich bevindt.
  • Anatolia weerspiegelt de levendige vriendelijkheid en passie in de rode Anatolische grond.
  • De opvallende zwartheid van Oltu-steen staat bekend om zijn glanzende textuur en stevige structuur.
  • De natuurlijke structuur van Kula weerspiegelt de grijze pracht van zijn jarenlange geschiedenis.
  • Cappadocia is een zandkleurig beige dat de aardse texturen van zijn buitengewone natuurlijke wonderen weergeeft.
  • Ten slotte staat Pamukkale voor het oogverblindende witte kalksteen waar het beroemd om is.

Geavanceerde veiligheid

Togg heeft de nieuwste veiligheidssystemen in zijn eerste model geïntegreerd als aanvulling op de monocoque chassis. Zeven airbags zijn standaard, terwijl een geavanceerde reeks actieve rijhulpsystemen een omgevingscamera, dodehoekassistent, driver attention assist, heavy traffic pilot, front cross traffic alert en automatische parkeerhulp ook tot de uitrusting behoren.

Transformationeel smart mobility-ecosysteem klaar voor lancering

Togg CEO M. Gürcan Karakaş legt uit: “De afgelopen vijf jaar hebben we onvermoeibaar gewerkt om een mobiliteitstechnologiebedrijf op te richten dat kan concurreren op het wereldtoneel. We hebben intellectuele eigendom van eigen bodem ontwikkeld om een open en toegankelijk gebruikersgericht ecosysteem te creëren voor ons smart device.

“Nu we klaar zijn om ons smart device te lanceren, zullen pre-orders worden toegewezen via een loterij waaraan belangstellenden kunnen deelnemen via onze website of via onze Trumore-app. De levering van de T10X start vanaf volgende maand.

“Onze gebruikers zullen profiteren van een intuïtieve en naadloze mobiliteitservaring in een heel ecosysteem rond ons connected smart device. Als gevolg hiervan geloven we dat Togg de samenleving laat kennismaken met een belangrijke nieuwe fase in de reis naar duurzame mobiliteit.”

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie