Een website laten bouwen, wat komt erbij kijken?
Een website laten bouwen, wat komt erbij kijken?

Een website laten bouwen, wat komt erbij kijken?

Redactie Baaz

Je website is het visitekaartje van je bedrijf. Hier vinden potentiële klanten informatie over je product of dienstverlening. Of ze kunnen je product aanschaffen via je webshop. De ene website is de andere niet. Sommige websites lijken van buitenaf erg eenvoudig, maar zijn achter de schermen erg complex. Andere websites zijn binnen een dag gemaakt. Bij het maken van een goede website komt veel kijken. In dit artikel lees je hier alles over.

Een goede strategie

Je begint niet zomaar met het maken van een website. Dat kan natuurlijk wel, maar het is maar de vraag of je dan rendement uit je website haalt. Het bouwen van een website begint met een goed doordacht plan. Zo is het belangrijk om in kaart te brengen wat je onderscheidend vermogen is ten opzichte van je concurrenten. Ook het bepalen van je doelgroep is belangrijk. Onderzoek ook waar deze zich bevindt. Zijn er bepaalde social media kanalen waar ze actief op zijn? Zijn ze op zoek naar informatieve content om hun probleem op te lossen? Daarnaast moet je nadenken over de manier waarop je potentiële klanten wil bereiken. Wil je je doelgroep naar je toe trekken door informatieve content aan te bieden, of speelt social media een belangrijke rol in de markt waarop je actief bent. Met een goede strategie ontwikkel je je website met een specifiek doel in gedachten.

Domeinnaam registreren

Zodra je een goed plan hebt gemaakt en weet hoe je de markt gaat bewerken kun dit in de praktijk gaan brengen en je website inzetten als hulpmiddel bij het bereiken van je doel, meer klanten. Om een website te bouwen heb je een domeinnaam nodig. Een domeinnaam is het adres waarmee een website op het internet wordt geïdentificeerd. Het is het unieke webadres dat mensen invoeren in hun webbrowser om een specifieke website te bezoeken. Kies voor een domeinnaam die relevant is voor het onderwerp van je website of kies een andere unieke domeinnaam zoals de naam van je merk.

Hostingprovider

Alleen met behulp van een hostingprovider kun je je website bouwen op je domein. Een hostingprovider is een bedrijf dat de technische infrastructuur en services biedt om een website toegankelijk te maken op het internet. Hostingproviders hebben servers die de websitebestanden opslaan en de benodigde technische middelen leveren om de website beschikbaar te maken voor bezoekers. De meeste hostingproviders bieden ook domeinnaamregistratie en e-mailhostingdiensten. Zo kun je een domeinnaam registreren en e-mailaccounts maken die gelijk zijn gekoppeld aan je domein. Er zijn veel hostingproviders op de markt met ieder hun eigen voor- en nadelen. 

Platform kiezen

Er zijn meerdere platforms die je kunt gebruiken om je website te bouwen of te laten bouwen. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in het bouwen van websites kunnen je adviseren over welk platform het meest geschikt is in jouw situatie. De populairste platforms op dit moment zijn WordPress, Magento, Shopify en Wix. 

UX en design

Het uiterlijk en de gebruiksvriendelijkheid van een website zijn belangrijke aspecten van de klantbeleving. Is je website niet duidelijk en eenvoudig te gebruiken, dan zullen bezoekers snel wegklikken van je website. Ook het visuele ontwerp moet aantrekkelijk zijn. Hierbij zijn de lay-out, het kleurgebruik en de grafische elementen belangrijk.

Ontwikkeling

Laat je je website bouwen, dan werkt een development team meestal in meerdere fases aan een website. Deze fases worden sprints genoemd. Bij iedere sprint wordt er een stuk werkende functionaliteit opgeleverd. Als klant wordt je steeds op de hoogte gehouden van de voortgang. Zo kun je tijdens het proces nog bijsturen, mochten je wensen en behoeften tussentijds veranderen. 

Testen

Als het ontwikkelingsproces voltooid is, breekt de testfase aan. Er worden uitgebreide gebruikerstesten uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de website goed functioneert, goed werkt op mobiel en met verschillende browsers. 

Livegang

Zijn alle testen geslaagd, dan kan je website live. Zorg dat iedereen te weten komt dat je een nieuwe website hebt en promoot deze via verschillende kanalen zoals social media, e-mailmarketing en zoekmachinemarketing. Met alleen het live zetten van je website ben je er natuurlijk niet. Het is nu zaak dat je actief iets met je website gaat doen en je doelgroep gaat bereiken, want zonder kwalitatieve bezoekers heb je niets aan je website.

Onderhoud

Houd er rekening mee dat je website periodiek onderhoud nodig heeft. De ontwikkelingen op het gebied van webdevelopment gaan razendsnel en er worden dagelijks allerlei updates uitgebracht door de diverse platforms om website veilig te houden en beter te laten functioneren. Onderhoud is daarom erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je website niet ten prooi valt aan hackers die beveiligingslekken ontdekken in verouderde versies.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie