Een webshop beginnen? Doe het op de manier die bij jou past

Redactie Baaz
Om een succesvolle webshop te runnen, hoeft je doel niet per se te zijn dat je de grootste wordt. Sterker nog, dat is met de webwinkelreuzen die het online winkellandschap bepalen bijna onmogelijk. De beste worden, dat kan wel.

Wat past bij jou?

Als je van plan bent om een webshop te beginnen, is de verleiding groot om goed uit te zoeken wat de concurrentie zoal doet. Hoe ziet hun winkel eruit, waar adverteren ze, en hoe hebben ze hun social media kanalen ingericht? Hoe spreken zij hun klanten aan, en welke producten bieden ze aan?

Dat je dit onderzoekt, is goed. Het is handig om te weten wat de concurrentie doet, en hierop te anticiperen. Wat je echter niet moet doen, is je concurrenten imiteren. Wat zij doen, dat is er al. Het is misschien succesvol, maar dat betekent niet dat als jij precies hetzelfde gaat doen, jij ook succesvol wordt. Zeker als hun manier van werken niet bij jou past, zal het je heel veel moeite kosten om dit vol te houden. Daarnaast prikken je klanten er binnen no time doorheen als je iets doet wat eigenlijk niet bij je past.

Bekijk dus goed hoe anderen het doen, en pik hier de dingen uit die bij jou passen, die jou en jouw webshop uniek maken. Consumenten zijn niet op zoek naar iets dat er al is, waarom zouden ze, maar kunnen wel enthousiast worden van iets nieuws. Of dat nieuwe zit in je assortiment, je klantenbenadering of je manier van werken, dat maakt niet eens zoveel uit.

Kies ook de techniek die bij je past

Naast de keuzes over de inhoud, uitstraling en promotie van je webshop, zijn er ook qua techniek keuzes die je moet maken. Als je een webshop start, is het het handigst om hier een softwarepakket voor te gebruiken dat hier speciaal voor gemaakt is. Pakketten als Shopware en Magento zijn gebruiksvriendelijk, en grotendeels naar jouw wensen aan te passen. Welk pakket je kiest, dat is wederom een persoonlijke keuze. Het is handig om van beide pakketten een demo op te vragen en te gebruiken, en zo te zien welke het best bij jou past, en waar je het best mee overweg kunt.

Om je winkel vervolgens ‘in de lucht’ te krijgen, heb je een hostingbedrijf nodig. Het is handig om een bedrijf te kiezen dat ervaring heeft met het softwarepakket dat jij hebt gekozen. Ga je werken met Magento, ga dan op zoek naar een goede Magento host. Kies je daarentegen voor Shopware, dan zoek je een goede Shopware host. Door te kiezen voor een host met ervaring met jouw software, is de kans op storingen en andere problemen het kleinst.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie