Een sabbatical? Waarom ook niet?

Een sabbatical? Waarom ook niet?

Redactie Baaz
Als je de mogelijkheid zou hebben om je werk een aantal maanden te onderbreken voor een sabbatical, zou je dat dan doen?

Kantoorspecialist Viking vroeg aan werkend Nederland of een sabbatical iets voor hen is. En wat blijkt, De meerderheid van de ondervraagden is geïnteresseerd in het nemen van een sabbatical. Maar 56 procent van de werknemers weet simpelweg niet hoe de baas tegenover een dergelijke vraag voor langdurig verlof staat.

Tot 2012 kon met de levensloopregeling gespaard worden voor verschillende vormen van verlof; zo ook voor een sabbatical. In dat laatste jaar gaven 28.000 mensen aan dat ze via de levensloopregeling aan het sparen waren voor een sabbatical. Sindsdien is verlof (onbetaald of betaald) niet zomaar meer mogelijk. Dit betekent dat een regeling tot verlof geheel tot stand komt uit de goede wil van een werkgever.

De duur van een ideale sabbatical

Opvallend is dat werknemers die nog nooit een sabbatical hebben genomen maar er wel interesse in hebben, aangeven het liefst 6–12 maanden ertussenuit te willen gaan. Maar de realiteit laat zien dat zij die eerder eens op sabbatical gingen, dat vaak maar voor 1–3 maanden deden. 

Dit kan te maken hebben met zelfcensuur; men vraagt een korter verzoek aan bij de werkgever omdat ze denken dat meer niet gegeven wordt. Maar het kan ook zijn dat werkgevers het aantal maanden zo laag mogelijk proberen te houden.

Is een sabbatical voor iedereen?

Op sabbatical gaan is niet voor iedereen. Sommigen hebben de ruimte niet om er zelfstandig voor te sparen. Anderen willen hun loopbaan koste wat het kost niet onderbreken. Weer anderen zijn oprecht blij met hun baan en willen er geen ‘vakantie’ van nemen. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie