Een goed sollicitatiegesprek voeren? Volg deze tips!
Een goed sollicitatiegesprek voeren? Volg deze tips!

Een goed sollicitatiegesprek voeren? Volg deze tips!

Redactie Baaz
Tijdens een sollicitatiegesprek wil je er natuurlijk achter proberen te komen of de sollicitant de juiste kandidaat is. Je wilt de persoon zo goed mogelijk leren kennen. Maar hoe voer je nou een goed gesprek? We hebben een aantal tips voor je.

​Tips voor een sollicitatiegesprek

Vraag er iemand bij

Je kunt ervoor kiezen om een sollicitatiegesprek alleen te voeren, maar het is misschien ook slim om er iemand bij te vragen. Dit is vooral verstandig bij een specialistische functie. Een gesprekspartner kan dan samen met jou beoordelen of de sollicitant beschikt over de juiste kennis. Spreek wel van tevoren af wie welke vragen stelt, zo voorkom je een rommelig gesprek. Ook is het goed om af te spreken wie waar op let.

Vragenlijst opstellen

Wat wil je van de sollicitant weten? Waar moet hij of zij aan voldoen? Bedenk dit voordat je het sollicitatiegesprek in gaat. Stel een lijst met onderwerpen op die je wilt bespreken met de sollicitant. Het is ook verstandig om iedere sollicitant ongeveer dezelfde vragen te stellen, dit maakt het vergelijken gemakkelijker.

Plan en organiseer het sollicitatiegesprek

Reserveer voor het gesprek een ruimte en voorkom onderbrekingen. Stel je personeel op de hoogte, zodat ze je niet komen storen. Plan de gesprekken niet te dicht op elkaar, een gesprek kan namelijk altijd uitlopen en je wilt natuurlijk ook even de aantekeningen uitwerken.

Op gemak stellen

Een sollicitant kan zenuwachtig zijn, hierdoor kan hij of zij zich niet op z'n gemak voelen en dit kan een goed gesprek in de weg staan. Zorg er daarom voor dat je eerst de sollicitant op z'n gemak stelt. Begin niet meteen met de sollicitatievragen, maar stel informele vragen of maak een luchtige opmerking. Als de sollicitant minder zenuwachtig is, leg dan uit hoe het gesprek opgebouwd is en hoelang het ongeveer gaat duren.

Vraag door

Het is belangrijk om open vragen te stellen. Aan 'ja' en 'nee' antwoorden heb je namelijk niets. Vraag ook door als de sollicitant te kort antwoordt of een onduidelijk antwoord geeft. Een goede vraag om meer te weten te komen is bijvoorbeeld 'Kun je daar een voorbeeld van geven?' of 'Kun je dat uitleggen?'

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie