Een eigen onderneming starten, help?!

Redactie Baaz
Wil je graag zelf een onderneming starten? Dan kan goed advies altijd van pas komen. Meer weten? Lees dan snel verder en kom alles te weten over het opzetten van een bedrijf.

Waarom starten mensen een eigen onderneming?

Een eigen onderneming starten doen mensen om een breed scala aan redenen. Je kan het zo gek nog niet bedenken. Sommige mensen hebben een ijzersterk idee, zo goed dat er iemand wel iets mee moét doen. Anderen hebben jaren in loondienst gewerkt en zijn vanwege de werkomstandigheden toe aan iets anders. Weer anderen zijn vrije vogels en kunnen van nature niet voor een baas werken. Wat de reden ook is, iedereen krijgt te maken met dezelfde vragen, problemen en hindernissen.

Wat zijn de valkuilen dan wel gevaren?

Het grootste gevaar is zeer logisch. Op het moment dat je niet in loondienst bent bij iemand of een bedrijf ben je helemaal zelf verantwoordelijk voor je pensioen, je kostwinning, eventuele ziekte etc. Je moet succesvol zijn en verantwoord omgaan met jouw toekomst. Want je kan niet terugvallen op je werkgever: die ben je namelijk zélf.

Verder is het als beginnend ondernemer lastig om te starten, dat is gewoon de realiteit. Het zal de eerste jaren hard werken zijn om het bedrijf van de grond te krijgen. Je zit totdat het goed gaat vast aan het succes van je eigen bedrijf. Je zal dus regelmatig je werk mee naar huis nemen. Gaat het goed? Dan zal dit niet zo sterk van toepassing zijn.

Wat komt er allemaal bij kijken?

Hier heeft iedereen een verschillend verhaal over, zelf een eigen onderneming starten is natuurlijk geen simpele zaak. Maar een aantal bronnen met elkaar vergelijkend zijn er toch wel wat gemeenschappelijke factoren te onderscheiden.

  • Wat kan jij bieden, waar ben jij goed in?
  • Waar heeft de markt nood aan, wat is jouw strategie?
  • Wat is jouw financieel plan, moet je geld lenen?
  • Welke rechtsvorm neem je aan?
  • Trek de administratie recht en regel een verzekering.
  • Wees op de hoogte van de wetgeving omtrent jouw werk.
  • Kan je als ondernemer genieten van belastingvoordeel?

Deze zaken zijn in ieder geval erg belangrijk om uit te zoeken voordat je daadwerkelijk begint met jouw eigen bedrijf. Op het moment dat heel jouw businessplan helder en duidelijk is, rest je slechts één ding. Namelijk om je in te schrijven bij de KvK en op zoek te gaan naar klanten.

Wat zijn de voordelen van een eigen onderneming?

De voordelen van een eigen bedrijf hangen zeer samen met de reden waarom je überhaupt een eigen onderneming wilde. In de eerste plaats ben je eigen baas, niemand kan je iets verplichten. Jijzelf bent heer en meester over jouw eigen arbeidsproces. Aan verantwoording aan de klant afleggen ontkomt niemand natuurlijk. Maar los daarvan heb jij de touwtjes in handen.

Ten tweede kan jij bepalen welke richting jouw bedrijf opgaat, want uiteindelijk ben jij degene die het voor het zeggen heeft. Ten derde sluit het hebben van een eigen bedrijf niet het werken in loondienst uit. Mensen zien dit dan vaak als een extra uitdaging of hobby boven op hun eigen werk.

Mocht je nog specifieke vragen hebben? Dan is het verstandig om een goede bedrijfsadviseur te benaderen. Hij/zij kan je goed op weg helpen met het opzetten van een onderneming.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie