Duurzaam schoenenproductieconcept

Duurzaam schoenenproductieconcept

Redactie Baaz

Door gebruik te maken van digitale technologieën veranderen de bedrijven de toekomst van productie  

Een Baanbrekend Partnerschap voor Duurzame Schoenenproductie

HP, wereldwijd marktleider op het gebied van technologie, bundelt met trots de krachten met Decathlon, een van 's werelds grootste sportbedrijven, en Lonati Group om hun baanbrekende productieconcept te onthullen op de ITMA-beurs in Milaan. Samen presenteren ze een innovatieve en duurzame benadering van de productie van schoenen. Door gebruik te maken van de kracht van geavanceerde technologieën, waaronder HP's Multi Jet Fusion technologie en Lonati's naaimachines voor schoenen, baant deze samenwerking het pad voor een toekomst van duurzame schoenenproductie.

Voor de productie van schoenen zijn traditioneel veel onderdelen, zelfklevende materialen en veel arbeidsuren nodig. HP, Lonati Group en Decathlon revolutioneren het proces door gebruik te maken van de kracht van 3D-printen. Met hun nieuwste innovatie hebben ze een sportschoen ontwikkeld die de toekomst van schoenenproductie vormt.

Deze baanbrekende schoen combineert de zorgvuldig vervaardigde sok van Lonati met een innovatieve tussenzool en buitenzool die zijn geproduceerd met behulp van HP's state-of-the-art 3D-printer. Lonati's XT-MACHINE en Double Cylinder E1530XS naaimachines maken de productie mogelijk van bovenwerk met enkel- of dubbellaagse stof, wat resulteert in een geïntegreerd bovenwerk dat ongeëvenaard comfort, lichtheid, prestaties en kwaliteit biedt.

Voordelen van 3D-printen en Digitaal Verbinden in de Schoenenindustrie

HP's Jet Fusion 5200 printer produceert zowel de tussenzool als de buitenzool van de schoen en laat daarmee de geavanceerde mogelijkheden van 3D-printtechnologie zien. Om optimale prestaties te garanderen, worden deze onderdelen gemaakt van BASF Ultrasint TPU01 materiaal, een veelzijdig thermoplastisch polyurethaanpoeder dat bekend staat om zijn uitzonderlijke schokabsorptie en flexibiliteit. Door deze geavanceerde materialen en technologieën te integreren, zorgen Decathlon en HP voor een revolutie in de sportschoenenindustrie en maken ze de weg vrij voor innovatieve ontwerpen die ongeëvenaard comfort, duurzaamheid en prestaties leveren.

Met dit partnerschap willen de bedrijven een hoofdboodschap delen, gericht op de voordelen van 3D printen en digitaal verbinden voor productie op industrieel niveau, met de nadruk op de volgende belangrijke punten:

  • Aanpassing: De schoen is in hoge mate aanpasbaar, zodat consumenten hun schoenen kunnen aanpassen aan hun voorkeuren en behoeften.
  • Circulariteit en herstelbaarheid: Door gebruik te maken van een montagemethode zonder lijm kan de schoen gemakkelijk worden gerepareerd als hij beschadigd is. Het kussen en het bovenwerk kunnen van elkaar worden gescheiden, waardoor gerichte reparaties mogelijk zijn zonder dat de hele schoen hoeft te worden weggegooid. Dit verlengt niet alleen de levensduur van het product, maar vermindert ook de hoeveelheid afval. Bovendien vergroot het gebruik van één materiaal, TPU (thermoplastisch polyurethaan), voor de grip- en kussendelen de recyclebaarheid van de schoen. Dit alles draagt bij aan een duurzamere en milieuvriendelijkere levenscyclus van het product.
  • Lokale productie: Door gebruik te maken van 3D-printing kan de schoen lokaal worden geproduceerd, waardoor de uitstoot van transport wordt verminderd en lokale economieën worden ondersteund.
  • Flexibiliteit: Het fabricageproces optimaliseert de levensduur van de voorraad en maakt productie op aanvraag mogelijk, waardoor er minder afval is.
Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie