Drie stappen om stress te voorkomen
Stress voorkomen in drie stappen

Drie stappen om stress te voorkomen

Redactie Baaz
Altijd stress? Leer het leven te nemen zoals het komt. Iets meer accepteren, iets minder controle. Want die heb je sowieso al niet.

Neem het leven zoals het komt

​​Iedereen die werkt ervaart stress. Ook voor een ondernemer is werkstress onvermijdelijk. Maar waar komt deze stress precies vandaan? En hoe ga je er het beste mee om?

Stevige workouts in de gym, een goede nachtrust, meditatie, gezond eten - het zijn de usual suspects waarmee we stress te lijf gaan. Maar wedden dat deze symptoombestrijding geen duurzaam resultaat oplevert? Het is veel effectiever om de diepere oorzaken van stress te achterhalen en die direct aan te pakken, schrijft Lifehacker. 

​Stress heeft maar één oorzaak

​Stress op het werk kan veel oorzaken hebben: bedreigende deadlines, lastige werknemers, onzekerheid over je bedrijf of project, een moordende concurrentie of een slechte balans tussen werk en privé. De lijst is ontmoedigend lang en blijkbaar heel divers. Maar op het tweede gezicht heeft stress maar één oorzaak: gebrek aan controle. We focussen te veel op hoe wij vinden dat dingen moeten zijn en trekken het slecht wanneer de realiteit daar niet mee in de pas loopt.

Stress is mismatch tussen ideaalbeeld en realiteit

​We hebben een vastomlijnd beeld van hoe een voor ons ideale situatie eruitziet. Vasthouden aan dit ideaalbeeld is wat stress oplevert. Er is namelijk haast nooit een match tussen dit beeld en de realiteit. Neem werkonzekerheid. Als ondernemer heb je het liefst natuurlijk altijd werk. De werkelijkheid is echter anders en het niet willen of kunnen accepteren van die onzekerheid veroorzaakt stress.

Omgaan met stress is drietrapsraket

​​Definieer stress als een mismatch tussen wens en realiteit, dan ervaar je 24 uur per dag, 7 dagen per week stress. Met op termijn alle kwalijke gevolgen voor je gezondheid. Wat doe je hiertegen? Geen verwachtingen meer koesteren of idealen hebben? Onmogelijk! Het gaat hier immers om onbewuste processen. Bovendien zijn verwachtingen eigen aan de mens. Meer haalbare kaart is op een andere manier naar jezelf en de realiteit te kijken. En dat gaat in drie stappen.

​1. Zie stress als een waarschuwing

​Anders omgaan met stress betekent dat je een schakelaar moet omzetten. ​Wees je er in de eerste plaats van bewust dat stress een belangrijke functie heeft: jouw frustratie waarschuwt je dat er iets met je aan de hand is. Gezien vanuit deze invalshoek is stress dus een positief ding waar je mee aan de slag moet. 

2. Hoe gehecht ben je aan de ideale situatie?

De tweede stap is dat je je ervan bewust wordt dat je blijkbaar gehecht bent aan een ideale situatie. Die mentale oefening verloopt als volgt: ik heb een ideaalbeeld voor ogen - dat wijkt af van de werkelijkheid - dat levert me stress op - is me het dat waard? Door die mismatch kunnen we van slag raken, we kunnen het ook omarmen. En dat is een bewuste keuze.

​​3. Laat die gehechtheid los!

De laatste stap is het loslaten van die gehechtheid en rigide aannames. Daarin losser worden wil zeggen dat je dingen moet accepteren in plaats van ze te veroordelen. Wees nieuwsgierig naar het leven en naar anderen in plaats van er direct een oordeel over te hebben. Stapelt het werk zich op? Prioriteer, pak een taak op en werk naar je beste vermogen. Last van een vervelende werknemer of compagnon? Waarschijnlijk heeft hij of zij zelf problemen. Wees nieuwsgierig, misschien kun je hem of haar wel helpen.

Een stukje zen naar de mensen toe?

​​Niet iedereen zal deze drietrapsraket waarderen. Want dit betekent eigenlijk dat ze hun zin niet krijgen, niet in control zijn en dat het leven zich niet naar hun wensen schikt. In plaats daarvan vaart het meestal een eigen koers en is het nog altijd de wal die het schip keert. Ontkennen is geen optie, een flexibele instelling misschien wel.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie