Drie op de tien vaders binnen week na geboorte alweer aan het werk
Bijna drie op de tien vaders gaat binnen een week na de geboorte van hun kind alweer aan het werk. Bovendien zit een op de twaalf moeders het wettelijke bevallingsverlof van zes weken ook niet uit. Dat blijkt uit een onderzoek van oppas- en au pairbureau Nina.care onder 400 ouders.

“Natuurlijk weet je nooit wat de persoonlijke omstandigheden zijn, maar dat het percentage zo hoog is verbaast me eerlijk gezegd wel”, zegt Jasmijn Kok van Nina.care. “Juist die eerste dagen na de bevalling zijn intens, niet alleen voor de moeder, maar ook voor de partner én het kind. Het is voor vrouwen echt fijn als hun partner die eerste week thuis is, voor praktische steun en emotionele rust.”
Belangrijk voor hechting
Volgens Kok spelen factoren als werkdruk en een werkcultuur waarin verlof opnemen niet wordt gestimuleerd waarschijnlijk een rol. “Vaders - mits in loondienst - hébben wel recht op een week doorbetaald verlof, maar het lijkt erop dat sommigen ervoor kiezen dit niet direct na de geboorte op te nemen. Dat is jammer, want juist die eerste week samen is heel belangrijk voor de hechting en een gelijkwaardige start.”
Bijna helft wil graag weer aan het werk
Het is desondanks niet zo dat kersverse ouders uiteindelijk alleen maar weer aan het werk gaan omdat de plicht nu eenmaal roept. Bijna de helft van de ouders geeft aan het juist fijn te vinden om weer aan het werk te kunnen. Een kleine meerderheid geeft aan liever langer te zijn thuisgebleven. De percentages zijn onder mannen en vrouwen nagenoeg gelijk, al zijn mannen dus veelal na een week wel weer toe aan werk, terwijl het gros van de vrouwen zes tot tien weken bevallingsverlof geniet. Niet allemaal overigens, want een op de twaalf vrouwen pakt al binnen zes weken het werk (deels) weer op.

Klik op de afbeelding voor een vergrote en interactieve weergave
Kwart ouders vindt vaderschapsverlof onbelangrijk
Dat ook vaders een week volledig doorbetaald verlof mogen opnemen na de geboorte is pas sinds 2019. Uit het onderzoek van Nina.care blijkt dat driekwart van de ouders dit belangrijk vindt, vrouwen zelfs nog iets vaker dan mannen. Voor een kwart hoeft het echter dus niet zo nodig. Kok: “Een opvallende uitkomst, zeker in een tijd waarin betrokken vaderschap juist steeds meer wordt gestimuleerd.”