Drie modellen van Volvo XC60 beschikbaar

Drie modellen van Volvo XC60 beschikbaar

Redactie Baaz

De nieuwe Volvo XC60 staat nu bij de dealer. Voor extra comfort is een automatische Geartronic-transmissie standaard, evenals Volvo Sensus Connect, het infotainmentsysteem met groot 9-inch touchscreen.

De investeringen stegen voor het eerst sinds 2011 én kwamen voor het eerst boven de 50 miljard uit. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe, meer gedetailleerde investeringscijfers over heel 2015.

De helft van alle investeringen in activa voor direct gebruik komt op conto van 125 bedrijven. De tien bedrijven met de grootste investeringen namen ruim 8,5 miljard van de 51 miljard euro voor hun rekening. Zo'n 70 procent van de ondervraagde bedrijven liet weten in 2015 te hebben geïnvesteerd. Dat is iets minder dan in 2014, maar iets meer dan in crisisjaar 2011.

Bedrijfsinvesteringen weer in de lift

Tussen 2011 en 2014 daalden de investeringen nog, al investeerde de top tien over die periode wel iets meer. De stijging in 2015 valt samen met het toenemende ondernemersvertrouwen. Vooral in de industrie en de vervoers- en opslagsector werd meer geïnvesteerd. Ook bedrijven in de energievoorziening, telecommunicatie en in het verhuur van roerend goed investeren relatief veel.

Bedrijven investeerden het meest in machines: 28 procent van het totaal. Bijna een kwart van de investeringen was voor vervoersmiddelen en ruim 20 procent voor het in gebruik nemen van bedrijfsgebouwen en woningen. Nog geen 2 procent van de investeringen was voor de aanschaf van grond.

Machines en vervoersmiddelen bovenaan

Ook de tien bedrijven die het meeste investeren steken hun geld vooral in machines en vervoersmiddelen (samen bijna 60 procent), maar geven daarnaast relatief veel uit aan grond-, weg- en waterbouw (28 procent). Deze groep investeert slechts 1 procent in gebouwen en woningen. 

Dat is minder dan gemiddeld in het bedrijfsleven. Computers, grond en overige investeringen is voor de top 10 goed voor bijna 12 procent van hun totale investeringen. Dat is iets minder dan de 14 procent die het totale Nederlandse bedrijfsleven daarin investeert.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie