drie innovaties die de festivalsector duurzamer en inclusiever maken

drie innovaties die de festivalsector duurzamer en inclusiever maken

Redactie Baaz

Een vuilnisbak die automatisch afval sorteert, een app die festivals veiliger en toegankelijker maakt en herbruikbare maaltijdverpakkingen: op het Amsterdamse dancefestival DGTL (19 t/m 21 oktober) worden de komende dagen drie veelbelovende innovaties getest. De testcases zijn onderdeel van een tweejarig project van DGTL, Revolution Foundation, Innofest en Oerol om de festivalsector duurzamer en inclusiever te maken. Door hun innovaties vroegtijdig in een festivalsetting te testen, kunnen de deelnemende startups hun producten sneller verbeteren en de uiteindelijke impact vergroten.

Innovatieve Samenwerking: Duurzaamheid en Inclusie in de Festivalsector

De festivalsector kent, net als de rest van de maatschappij, belangrijke uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en inclusie. Festivalorganisaties in het hele land staan voor de taak om hun evenementen duurzamer te maken, met aandacht voor zaken als logistiek, energiegebruik, watermanagement en afvalmanagement. Ook is er een grote wens om bredere en meer diverse doelgroepen aan te spreken, zowel wat bezoekers als medewerkers en betreft, en de sector zo toegankelijker en inclusiever maken. 

Met hun samenwerking willen DGTL, Revolution Foundation, Innofest en Oerol het goede voorbeeld geven en niet alleen de festivalsector, maar ook de rest van de maatschappij inspireren en laten zien welke stappen op het gebied van duurzaamheid en inclusie mogelijk zijn. Linda Vermaat, directeur van Innofest: “Wij geloven dat innovatie een cruciale rol kan spelen in het duurzamer en inclusiever maken van de festivalsector. Helaas falen negen van de tien innovaties, vaak omdat het prototype onvoldoende is getest. We zijn heel blij dat we samen met DGTL, Revolution Foundation en Oerol de komende jaren zeven veelbelovende bedrijven, sociale projecten en studenten de kans kunnen bieden hun oplossingen in de praktijk te testen.” 

Tijdens DGTL ADE ligt de focus daarbij op duurzaamheid, bij de voorjaarseditie (29 t/m 31 maart) is er meer aandacht voor inclusie en diversiteit. De ondernemers krijgen vervolgens de mogelijkheid om hun innovaties op basis van de opgehaalde data verder te verbeteren en deze op Oerol (7 t/m 16 juni) opnieuw in de praktijk te testen.

Voor DGTL ADE zijn de volgende innovaties geselecteerd:

PLAEX

Wanneer afval niet optimaal wordt gesorteerd, komt het terecht in stortplaatsen, verbrandingsovens of waterlichamen. Dit is kwalijk en onnodig. PLAEX ontwikkelde daarom de Garby, een automatische afvalsorteerbak die het ingezamelde afval direct sorteert. Garby kan restafval met wel 70% verminderen en de kosten voor het ophalen van afval met 68% verlagen. Op het terrein van DGTL staan twee prototype Garby’s om de werking van de bakken te testen, waarbij bezoekers worden gestimuleerd ze zoveel mogelijk te gebruiken.

Skik

Startup Skik wil festivals en evenementen veiliger en toegankelijker maken dankzij slim gebruik van data. Zo moet hun app het bijvoorbeeld mogelijk maken om tijdens een evenement gepersonaliseerde routes te adviseren voor rolstoelgebruikers of mensen die slecht ter been zijn of het ontstaan van lange wachtrijen te voorkomen. Op DGTL testen ze de app door bezoekers te vragen of ze hun locatiegegevens geanonimiseerd mogen volgen terwijl ze zich over het festivalterrein bewegen. Met deze waardevolle data kan de app een volgende ontwikkelstap maken.

Ozarka

Ozarka verhuurt herbruikbare voedselcontainers aan horecaklanten. Op DGTL gebruiken de foodtrucks de producten van Ozarka om maaltijden in te serveren. Hoe vaker de voedselcontainers gebruikt worden, hoe duurzamer ze zijn. Op zoek naar manieren om de duurzaamheid van hun product verder te vergroten, test de startup momenteel een off-grid-systeem waarbij ze gebruikmaken van de bidirectionele batterij van een Nissan LEAF. Zo leggen de voedselcontainers slechts een zeer korte afstand af en kan een kleine hoeveelheid herbruikbare spullen tijdens het evenement meerdere keren worden herverdeeld. Ozarka meet op DGTL hoe lang een commerciële vaatwasser op één acculading kan draaien.

De tests op DGTL worden begeleid door Innofest en mede mogelijk gemaakt door DGTL, Revolution Foundation, Oerol, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en CLICKNL.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie