Drie grote banken lanceren financieringsrichtlijnen circulaire economie

MVO
Bart Remmers
ABN AMRO, ING en Rabobank lanceren gezamenlijke financieringsrichtlijnen voor de circulaire economie. Dit doen zij vanuit de ambitie om een gemeenschappelijk raamwerk voor financiering van de circulaire economie te creëren.

De richtlijnen voorzien in de behoefte om de financiering van de circulaire economie wereldwijd beter inzichtelijk te maken en aan te jagen. Met de lancering hiervan vervullen de drie banken een internationale voortrekkersrol. Zij overhandigden deze richtlijnen namens de FinanCE Working Group aan staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. 

Gemeenschappelijk begrip van circulaire economie 

Als FinanCE Working Group Members vertegenwoordigen ABN AMRO, ING en Rabobank een internationaal consortium: een werkgroep die in 2014 is opgericht door onder andere PGGM en verbonden is aan de Ellen MacArthur Foundation. De FinanCE Working Group bestaat uit financiële instellingen die zich sterk maken voor de overgang naar een circulaire economie. 

In de financiële markt bestaat behoefte aan een eenduidig raamwerk met richtlijnen voor het identificeren, selecteren en financieren van initiatieven die zijn gebaseerd op nieuwe circulaire bedrijfsmodellen. Dankzij de nieuwe richtlijnen kunnen financiële instellingen toetsen of initiatieven daadwerkelijk circulair zijn, door onder meer te kijken naar het hergebruik van grondstoffen en producten zodat deze een zo hoog mogelijke waarde behouden. 

Belangrijke basis

Met de lancering van de financieringsrichtlijnen leggen de drie banken een belangrijke basis om de financiering van en investeringen in circulaire bedrijfsmodellen te versnellen. ABN AMRO, ING en Rabobank moedigen financiële instellingen wereldwijd aan om het right to copy te benutten. Met het opstellen van de richtlijnen pleiten zij voor het ontwikkelen van een uniforme visie en werkwijze op internationaal niveau. 
 

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart