Donderdag 2 mei verschijnt bij Uitgeverij De Bezige Bij:  De stad  van  Marcel van Engelen

Donderdag 2 mei verschijnt bij Uitgeverij De Bezige Bij: De stad van Marcel van Engelen

Redactie Baaz

‘Dit is de Amsterdamse geschiedenis die hoognodig geschreven moest worden. Over mensen, stenen en de stad van nu. Wat een fascinerend verhaal!’
- Geert Mak

 

Aan het begin van de jaren tachtig was Amsterdam er slecht aan toe. Het straatbeeld werd getekend door vervallen panden, verslaafden en hondenpoep. De werkloosheid liep op. Inwoners vertrokken massaal, kantoren verdwenen uit de binnenstad.

Tien jaar later was de leegloop voorbij. De economie trok aan en gaandeweg vond Amsterdam een nieuwe toekomst. Wijken verbeterden, fabrieken werden creatieve broedplaatsen, yuppen arriveerden, gezinnen wilden er weer wonen. Maar de laatste jaren trekt Amsterdam zoveel mensen, bedrijven en geld dat een nieuwe crisis is ontstaan. Een ‘crisis van succes’, waarin woningnood, toerisme en economische ongelijkheid de stad voor velen onbetaalbaar en ontoegankelijk maken.

In De stad laat Marcel van Engelen zien welke krachten, ideeën en mensen Amsterdam maakten tot de stad die het nu is – van het dieptepunt tot vandaag. In een boek vol kleurrijke personages – bewoners, wethouders, architecten, activisten, wetenschappers en café-eigenaren – vertelt hij hoe Amsterdam van wijk tot wijk veranderde, weer tot bloei kwam en voor nieuwe uitdagingen kwam te staan.

Marcel van Engelen (1971) is journalist en schrijver. Hij werkte jarenlang voor Het Parool, en publiceerde in onder meer NRC Handelsbladde Volkskrant en De Groene Amsterdammer. Hij schreef eerder De gelukzoeker (2008) en Het kasteel van Elmina (2013), dat werd bekroond met de Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie