Dit zal een succesvolle ondernemer nooit zeggen
Waarom 'nee' en 'twijfel' no-go zijn

Dit zal een succesvolle ondernemer nooit zeggen

Redactie Baaz
Zeg nooit 'nee'. Of: 'kan niet ligt op het kerkhof en wil niet ligt er naast'. Hieronder staan vier zinnen die je een succesvolle ondernemer zelden tot nooit zult horen zeggen.

Zeg nooit nooit

Een succesvol ondernemer kan eigenlijk alleen maar denken in mogelijkheden. Het glas is altijd halfvol in plaats van halfleeg. 'Kan niet' komt niet voor in het woordenboek van een entrepreneur on top of his game. Vier zinnen zal hij of zij nimmer over de lippen verkrijgen, want er is altijd een weg. 

'Ik ben er niet zeker van wat ik wil'

Ja, hallo! Waarom zou je een onderneming starten of er mee doorgaan, wanneer je niet eens zeker weet wat je wilt? Een succesvolle zakenman of -vrouw weet precies wat hij of zij wil. Recht op het ondernemersdoel af is het enige credo. En ja, natuurlijk mag je op weg naar het doel her en der bijsturen waar nodig. Zolang je ambitie maar in beton gegoten is.

 'Ik zal nooit goed genoeg zijn'

Onzeker over jezelf? Waarom zou je? Je weet nu wat je wilt en voordat je start met je bedrijf, heb je het belangrijkste deel van de basis natuurlijk in kannen en kruiken. Weg met die twijfel. Dat betekent niet dat je zo af en toe om hulp en advies mag vragen. Graag zelfs. En (meer) leren doe je in de praktijk, daarnaast – een cliché, maar o zo waar – leer je ook van fouten. Maak er alleen niet te veel. 

'Laat maar, de kans is verkeken'

Kansen zijn nooit verkeken. Ze worden soms wel kleiner, dus je moet (nog) harder je best doen wil je slagen of iets bereiken. Zoek naar nieuwe mogelijkheden, vraag weer om advies of zoek een minstens zo goed alternatief. Iets willen, is iets bereiken. 

'Ik heb de tijd niet'

Ammehoela. Ondernemers zijn vaak 24/7 bezig met het bedrijf. Het is keihard werken. Soms moet je prioriteiten stellen, het allerbelangrijkste eerst. Daarnaast: durf gerust te delegeren. Zo nu en dan kun je echt niet alles in je eentje aanpakken. Zoek competente en betrouwbare handen, ogen en oren die helpen jouw onderneming tot een groot succes te maken.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie