Dit wist je nog niet over de zzp'er
De zzp'er is groeiende

Dit wist je nog niet over de zzp'er

Redactie Baaz

Het aantal zelfstandigen zonder personeel in Nederland is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Wat valt er te zeggen over deze groep? Het CBS deed een interessant onderzoek.

Interessant: bijna 20 jaar geleden, in 1996, telde ons land 330 duizend personen die werkzaam waren als zzp'er. Nu, achttien jaar later, zijn dat er ruim 800 duizend. Dat het hier gaat om een serieuze groep om rekening mee te houden, moge duidelijk zijn. Opvallend is dat zelfstandigen zonder personeel een diverse groep vormen. Ze verschillen in leeftijd, opleidingsniveau, inkomen en vermogen. Het Centraal Bureau voor Statistiek heeft onderzoek gedaan naar de zzp'er in het algemeen, en wij zetten de meest interessante uitkomsten even voor je op een rijtje:

  • meer dan de helft van de zpp'ers die eigen arbeid aanbiedt, is ouder dan 45 jaar;
  • 48 procent is hoogopgeleid;
  • deze hoogopgeleide zzp'ers werken het vaakst in de specialistische zakelijke dienstverleneing en gezondheidszorg;
  • laagopgeleide zzp'ers die eigen arbeid aanbieden werken veelal in de bouw;
  • de reden dat zzp'ers kiezen om eigen arbeid aan te bieden is met name vanwege de uitdaging;
  • zzp'ers die producten verkopen geven aan dat ze altijd al zelfstandige wilden worden;
  • de verschillen in inkomens is groot, zo heeft 10 procent een inkomen van nog geen 3,3 duizend euro, terwijl ook 10 procent weer meer dan 70,8 duizend euro verdient.

En ga zo nog maar even door. Voor meer van dit soort interessante feitjes verwijzen we je graag door naar de website van het CBS. Wij zouden willen zeggen: doe er je voordeel mee!
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie