Dit moet je weten over beleggen in olie anno 2022

Dit moet je weten over beleggen in olie anno 2022

Redactie Baaz

Het aantal beleggers in Nederland is de laatste jaren flink gestegen. Naast het investeren in de bekendere zaken zoals cryptocurrency en traditionele aandelen kiezen zij steeds vaker voor ander soort beleggingen. 

Zo is olie een hele interessante vorm van belegging sinds de olieprijs in de lift zit. Ben je van plan om te beginnen met beleggen in olie? In dit artikel lees je meer over wat je daarover moet weten, zodat je het nodige rendement uit olie kunt halen.

Olieprijs stijgt de laatste jaren enorm

Om meer te snappen over hoe de waarde van de olieprijs werkt, is het interessant om te kijken naar hoe de prijs van olie het de afgelopen jaren heeft gedaan. Aan het begin van de coronacrisis daalde de olieprijs fors. De vele lockdowns en reisrestricties zorgden ervoor dat er minder vraag was naar olie en overige (fossiele) brandstoffen. Minder vraag betekent dat er meer aanbod is waardoor de prijzen lager kwamen te liggen. Zelfs de aandelen en speculaties, zoals een CFD in olie, kregen te maken met dalingen op de koers. Wat opvalt, is dat de olieprijs pas weer een jaar later op hetzelfde niveau kwam als voordat de pandemie begon.

In 2021 ging de wereld langzaam maar zeker weer een beetje open. Dat was direct terug te zien op de oliekoers. De lockdowns werden afgebouwd, men ging weer meer reizen en wereldwijd kwamen de vaccinatieprogramma’s op gang. Goed nieuws voor de economie en voor de mensen die al hadden geïnvesteerd in olie. Aan het begin van 2022 haalde de olieprijs het hoogste punt in zeven jaar tijd. Nu Rusland Oekraïne binnen is gevallen merken we ook dat de prijs van olie (en gas en andere stoffen) binnen no time stijgt. Dat betekent dat wanneer je nu over olie of aandelen of CFD’s in olie beschikt je waarschijnlijk erg blij bent.

Invloed Russische inval op de olieprijs

Voor het gewone leven is de stijging van de prijzen van onder andere olie en gas natuurlijk minder goed nieuws. Rusland is de twee na grootste producent van olie over de hele wereld. Nu Poetin Oekraïne heeft aangevallen, heeft dit overduidelijk consequenties voor Rusland. Vanuit het westen werden er bijvoorbeeld meteen sancties aangekondigd om Rusland op die manier te raken. Zo heeft Amerika het al gehad over een volledige ban op olie en gas uit Rusland. Omdat er op die manier minder aanbod is, stijgen de prijzen enorm. Om Rusland te raken, kan het een goede zet genoemd worden. Helaas is niet alleen Rusland de dupe van dergelijke sancties.

De oorlog is niet de enige aanwijsbare reden voor de plotselinge stijging van de olieprijs. In januari haalde de olieprijs al een recordhoogte in verhouding met de afgelopen jaren. Dat heeft alsnog te maken met de coronacrisis. Waar er aan het begin van de pandemie juist minder vraag was naar gas, olie en andere fossiele brandstoffen groeide die vraag binnen korte tijd enorm toen landen overal ter wereld plotseling weer veel olie nodig hadden om de economie draaiende te houden. Meer vraag dan aanbod zorgt op die manier ook weer voor hogere prijzen.

Beleggen in olie of CFD in olie is dus heel slim

Kort samengevat kunnen we dus wel stellen dat de recente gebeurtenissen een positieve invloed hebben op de olieprijs voor diegenen die in olie beleggen. Er is momenteel namelijk veel geld te verdienen met beleggen of speculeren in de olieprijs. Ben je van plan om te beginnen met beleggen in olie? Nu je meer weet over hoe de markt van de olieprijs werkt, is het ook goed om te weten dat je het beste met behulp van CFD kunt investeren in olie. De oliemarkt is namelijk ontzettend volatiel: de ene dag is de olieprijs veel hoger dan de andere dag. Ook hebben veel externe factoren invloed op de hoogte van de olieprijs. Door die vele fluctuaties in de olieprijs is het extra interessant om te beginnen met speculeren.

Dat doe je aan de hand van zo’n CFD, voluit een Contract for Difference genoemd. Door aan de slag te gaan met CFD’s kun je profiteren van zowel positieve als negatieve prijsschommelingen. Je zet namelijk geld in op je verwachtingen van de olieprijs en dat kan zowel opwaarts als neerwaarts zijn. Op basis daarvan kun je geld verdienen. Het is in 2022 zeker aan te raden om je meer te verdiepen in hoe een CFD precies werkt en hoe je daarmee geld kunt verdienen wanneer je aan de slag wilt gaan met speculeren op de olieprijs.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie