Dit is het woord van 2017

Dit is het woord van 2017

Redactie Baaz

Jaarlijks houdt Van Dale het Woord van het jaar-verkiezing, waarbij gestemd kan worden op nieuwe woorden die het dat jaar goed deden in de media. Vorig jaar was het treittervlogger en in 2015 sjoemelsoftware. Nu is het woord van 2017 bekend gemaakt.

Het woord van 2017 is appongeluk geworden. De Van Dale omschrijft het woord als 'ongeluk waarbij een verkeersdeelnemer betrokken is die tijdens het ongeval aan het appen was’. Het woord kreeg 20 procent van de stemmen en is daarmee het woord van het jaar. Op de tweede plek staat fipronilei en de derde plek wordt ingenomen door regenboogtaal.

Publieksinzendingen Woord van 2017

De afgelopen weken werden mensen opgeroepen om binnen vijf categorieën woorden in te zenden, ook hiervan zijn de resultaten bekend:

Jongerentaal

Lifestyle

Sport/amusement

1. fidgetspinner

1. tuintegeltaks

1. rolkoffertoerisme

2. pixelrelatie

2. spijtseks

2. instaslet

3. abuselfie

3. zooikoorts

3. netflixisering

Economie

Politiek

1. aflosboete

1. terreurschwalbe

2. kruimelpensioen

2. duominister

3. brexitbuit

3. volksliedpopulisme

 

Belgisch woord van 2017

Waar het in Nederland vooral om ludieke woorden gaat, lijken ze in België een stuk serieuzer om te gaan met het woord van het jaar. Tenminste, als we afgaan op het woord wat dit jaar heeft gewonnen bij onze zuiderburen. Daar won het woord koesterkoffer. Van Dale omschrijft dit woord als: : ‘koffer met tastbare herinneringen om een jong gezin te ondersteunen na het verlies van een kind’.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie