Digitale transformatie als kans voor onze economie?

Digitale transformatie als kans voor onze economie?

Redactie Baaz

Er komen nieuwe banen die nog niet bestaan.

Door: Angelina Best van Kampen, Head of Commercial, Nordics, Baltics & Benelux bij AWS

Technologie heeft ingrijpende invloed op ons werk en leven. De momenteel meest gevraagde beroepen en specialismen bestonden vijf tot 10 jaar geleden nog niet eens. En volgens onderzoek zal 65% van de huidige kleuters in de toekomst waarschijnlijk banen aannemen die nu nog niet bestaan. De wereld verandert en technologie speelt hierbij een grote rol.

In een dergelijk snel veranderend arbeidslandschap is het vermogen om te anticiperen en voorbereiden op toekomstige vaardigheidseisen en veranderende bedrijfsmodellen steeds belangrijker voor bedrijven, regeringen en individuen. Alleen dan kan volledig gebruik worden gemaakt van de kansen die deze technologische vooruitgang ons biedt.

De Europese Commissie (EC) heeft in de zogenaamde Digital Decade doelen uiteengezet welke stappen moeten worden ondernomen om de vooruitgang te versnellen en ervoor te zorgen dat Europa gelijke tred kan houden met de wereldwijde digitalisering.

De doelen zijn onderverdeeld in vier sectoren, namelijk bedrijven, vaardigheden, infrastructuurvoorzieningen en overheid. Centraal staat bijvoorbeeld het verbeteren van de digitale vaardigheden voor specialisten en burgers, maar ook het zorgen voor brede toegang tot geavanceerde technologieën en het realiseren van snelle internetverbinding om de transformatie van bedrijven en de publieke sector te versnellen. Hoe kunnen deze doelen werkelijkheid worden? En wat zijn de echte voordelen voor de samenleving?

AWS heeft deze vragen onlangs beantwoord in het Public First-rapport "Unlocking Europe's Digital Potential' dat gebaseerd is op interviews met duizenden burgers en bedrijven in negen EU lidstaten, waaronder 1300 Nederlandse organisaties. 

De bevindingen zijn een oproep tot actie om de doelstellingen van de Digital Decade sneller te verwezenlijken. Hierdoor kan de potentiële economische waarde in de Europese Unie van de momenteel geraamde 1,3 biljoen euro meer dan verdubbeld worden tot 2,8 biljoen euro. Voor Nederland zou dit na schatting € 179 miljard aan economische waarde kunnen opleveren. Dit komt overeen met 23% van onze huidige economie.

Van bewustwording tot gebruik: beide essentieel voor succes

De economische waarde kan alleen volledig worden ontsloten als alle doelen worden gehaald. En terwijl Nederland het al vrij goed doet op een aantal gebieden - zo hebben in Europa alleen Denemarken, Finland en Zweden een hoger percentage van zakelijk gebruik van de cloud - liggen er ook nog veel kansen.

Bewustwording en kennis van mogelijke voordelen van technologieën voor bedrijven met een lage digitale intensiteit zijn een belangrijke drempel. Public First schat dat het merendeel (55%) van de digitale impact uit de cloud zal komen, gevolgd door cloudgebaseerde tools zoals kunstmatige intelligentie (AI) en het omzetten van gegevens in tastbare waarde. In Nederland zien we de grootste kans bij kleine bedrijven die bestaande technologieën toepassen; deze kunnen de bedrijfsproductiviteit met 10-25% verhogen.

Met de beschikbare technologie zijn vervolgens vaardigheden van vitaal belang voor het bereiken van een digitale samenleving. Maar hoe houden mensen het bij en ontwikkelen nieuwe vaardigheden? Op dit moment heeft minder dan tweederde van de EU-burgers digitale basisvaardigheden en heeft gemiddeld 40% van de kantoormedewerkers moeite om standaard software te gebruiken.

Nederland doet het een stuk beter en heeft het hoogste niveau van digitale basisvaardigheden in Europa. Desondanks gaf ongeveer de helft van de Nederlandse zakelijke besluitvormers (47%) aan dat ze het gevoel hadden dat ze persoonlijk betere digitale vaardigheden nodig hebben voor hun werk en 72% meldde dat digitale basisvaardigheden belangrijk zijn voor hun rol. Dus terwijl Nederland het al vrij goed doet, missen veel mensen nog steeds vaardigheden om door te ontwikkelen en hun werk na tevredenheid uit te voeren.

Samenwerken om Digital Decade doelen te behalen

Het versnellen van de digitale transformatie en vooruitgang vereist een collectieve focus in de publieke en private sector. Terwijl bijvoorbeeld het verbeteren van de infrastructuur - zoals publieke WiFI, 5G of beter toegang tot internet - vooral een overheidsvraagstuk is, kunnen bedrijven een rol spelen in het stimuleren van digitale vaardigheden van mensen. Dit geldt zeker voor technologiebedrijven.

De training in cloudcomputingvaardigheden van AWS, waarbij we 29 miljoen mensen wereldwijd willen helpen om tegen 2025 cloudvaardigheden te ontwikkelen, is een goed voorbeeld van de bijdrage die bedrijven kunnen leveren.

Als overheden, bedrijven en sectoren nauw samenwerken en elkaar vertrouwen, ben ik ervan overtuigd dat we de Digital Decade doelen kunnen halen en een duurzame toekomst kunnen realiseren met oog op maatschappij en individu. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie