Diensten van Facebook die werken op basis van kunstmatige intelligentie

Marc Boersma
Het social media-platform van Mark Zuckerberg doet meer dan het alleen focussen op likes en shares. Ze zijn ook actief met het ontwikkelen van nieuwe diensten die gebruik maken van kunstmatige intelligentie, ook wel AI (Artificial intelligence) genoemd.

1. Automatisch depressies opsporen bij gebruikers

Op basis van geposte berichten en video's is Facebook in staat om vast te stellen of een gebruiker depressief is of zelfs zelfmoordneigingen heeft. Men maakt hiervoor gebruik van kunstmatige intelligentie die geheel automatisch berichten scant en analyseert. Op het moment dat Facebook een depressie of erger vermoedt, wordt automatisch een menselijke moderator gewaarschuwd die kan besluiten om de hulpverlenende instanties in te schakelen.

2. Beelden beschrijven voor visueel gehandicapten

Facebook is in staat om objecten op foto's te herkennen en te beschrijven voor personen die visueel gehandicapt zijn. De gebruiker krijgt een gesproken tekst te horen waarin Facebook vertelt wat er op de foto's te zien is.

3. Onderhandelen met een andere partij

De chatbots van Facebook zijn getraind om te onderhandelen met mensen. In een recente studie kwam naar voren dat de chatbots van Facebook in de helft van de gevallen de onderhandelingen wonnen. De chatbots hebben zelfs onderhandelingstactieken zoals bluffen onder de knie gekregen.

4. Hulp bieden in de vorm van een advies 

Het deep tekst-systeem van Facebook kan de inhoud van jouw posting analyseren en jou snel een voorstel doen voor een oplossing. Stel, dat je met een vriend praat over een lift naar een bepaalde locatie, dan kan Facebook jou verwijzen naar een online taxidienst waar je een ritje kunt bestellen.

5. Censureren van bedenkelijk materiaal

De kunstmatige intelligentie van Facebook kan automatisch foto's en video's scannen op de aanwezigheid van seks en geweld. Foto- en videomateriaal waarop mogelijk zaken te zien zijn die indruisen tegen het beleid van Facebook, krijgen automatisch een rode vlag. Een moderator van vlees en bloed zal hierna besluiten of dit beeld- en videomateriaal definitief van Facebook verwijderd moet worden.

afbeelding van Marc Boersma
Door: Marc Boersma

Marc Boersma | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Marc