Deze mogelijkheden heeft men bij de aankoop van een defibrillator

Deze mogelijkheden heeft men bij de aankoop van een defibrillator

Redactie Baaz

Hangt er in uw wijk al een defibrillator? Worden er door uw werkgever cursussen aangeboden voor het uitvoeren van reanimaties? Een defibrillator helpt u uw omgeving veiliger te maken. Op het moment dat iemand getroffen wordt door een hartstilstand, wilt u niet wachten op de komst van ambulancebroeders. Dit kan al snel tien minuten duren, soms zelfs langer als er iets tegenzit! Bij een hartstilstand telt iedere seconde, wat het cruciaal maakt zo snel mogelijk te starten met een reanimatie. Niet iedereen heeft de kennis in huis, om zelf te kunnen reanimeren. Met een defibrillator is die kennis niet benodigd; het apparaat helpt u bij het uitvoeren van de reanimatie door heldere instructies te geven. Bij de aanschaf van een defibrillator heeft men tegenwoordig verschillende opties. In dit artikel leest u er meer over. 

Defibrillator met en zonder geïntegreerd scherm 

In Nederland bieden verschillende partijen defibrillators aan. Een voorbeeld van zo’n partij is Defibtech. Deze partij biedt u een defibrillator van Lifeline aan, een vertrouwd producent van AED’s. De aangeboden producten zijn uitgebreid gekeurd en gecertificeerd door de Amerikaanse FDA; Food and Drug Administration. Lifeline biedt naast een basismodel met uitsluitend een luidspreker ook een geavanceerde defibrillator aan, welke naast de luidspreker is uitgevoerd met een geïntegreerd scherm. Het laat u een reanimatie met nog meer vertrouwen uitvoeren. Beide modellen van Lifeline zijn verkrijgbaar als half- en volautomatische defibrillator. Het verschil zit hierbij in het gegeven, dat men bij het gebruik van een halfautomatische defibrillator zelf op een knop moet drukken. 

Geavanceerde software in de defibrillator 

Een moderne defibrillator is voorzien van zeer geavanceerde software. Dit helpt onder meer misbruik van het apparaat tegen te gaan. Zo zal de defibrillator geen schok toedienen, zo lang het apparaat geen afwijkingen opmerkt in het hartritme van degene op wiens lichaam de elektroden zijn aangebracht. Het helpt u de defibrillator met vertrouwen te gebruiken; de software voorkomt een onnodige verergering van het letsel bij het slachtoffer. Ook maakt deze software het mogelijk om instructies niet alleen in het Nederlands te geven, maar ook in een vreemde taal. Zeker in gebieden waar veel internationale mensen wonen, leven en werken, is het verstandig de defibrillator van instructies in verschillende talen te laten voorzien. Combineer Nederlandstalige instructies bijvoorbeeld met instructies in het Engels of Frans. 

Defibrillator op afstand laten monitoren 

Als aanvulling op bovenstaand punt, is het tegenwoordig mogelijk om een defibrillator op afstand te laten monitoren. De defibrillator wordt hierbij aan een wandpaneel opgehangen, welke verbonden is met een externe centrale. Hier houdt men de status van de defibrillator in de gaten, om u tijdig te kunnen waarschuwen bij versleten onderdelen. Denk aan batterijen of elektroden die vernieuwd moeten worden voor een betrouwbare werking van de defibrillator. Logischerwijs geeft het apparaat dit zelf ook aan. Het is echter geen fijne gedachte dagelijks langs de defibrillator te moeten lopen om dit te controleren. Naast het wandpaneel zijn er verschillende andere accessoires verkrijgbaar voor een defibrillator. Denk ook aan een handige tas waarin de defibrillator kan worden meegenomen; ideaal voor op sportvelden.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie