Deponeer je handelsnaam zo snel mogelijk

Deponeer je handelsnaam zo snel mogelijk

Redactie Baaz

Ben je net gestart met een eigen onderneming of bedrijf? Registreer dan zo snel mogelijk jouw handelsnaam. Dit kan nog goed van pas komen en het levert ook concurrentievoordeel op.

Handelsnaam

De naam van je onderneming is ook wel een handelsnaam of bedrijfsnaam. Het kan ook voorkomen dat producten of diensten die door jouw onderneming worden geleverd een eigen merknaam hebben. In sommige gevallen is de bedrijfsnaam gelijk aan het merknaam. Dit is bijvoorbeeld het geval bij dienstverlenende bedrijven zoals Randstad of KPN. Het is wenselijk om vanaf het moment dat jij je actief gaat onderscheiden van de concurrenten, je handelsnaam te deponeren als merknaam.

Is de Kamer van Koophandel niet genoeg?

Je inschrijving bij de Kamer van Koophandel zorgt voor een bepaalde mate van bescherming, maar met het deponeren van je merk claim je het exclusieve recht om die naam te gebruiken om producten en of diensten te leveren. Zo kunnen concurrenten jouw naam of merk niet meer gebruiken en sta je in een sterkere positie, mocht er eventueel iemand zijn die dezelfde naam wil gebruiken. In Nederland deponeer je je handelsmerk via het Benelux-bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Jouw merk wordt dan opgenomen in het officiële Merkenregister. Hier zijn uiteraard wel kosten aan verbonden. Denk daarom goed na over de naam, deze kun je namelijk niet gemakkelijk en kosteloos veranderen. Het is altijd goed om proactief te zijn als het gaat om ondernemen. Het is dus verstandig om je handelsmerk zo snel mogelijk te deponeren.

Lees ook dit artikel over het beschermen van je idee. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie