De ZZP'er kan niet zonder de auto

De ZZP'er kan niet zonder de auto

Redactie Baaz

Voor zakelijke reizen pakken ZZP'ers het liefst de auto, ook wanneer ze een afspraak hebben binnen hun eigen woonplaats.

Dat blijkt uit de landelijke ZZP Enquête van MultiTankCard, een van de belangrijkste spelers op het gebied van mobiliteitspassen. Het openbaar vervoer komt er bekaaid vanaf bij het snelgroeiende ZZP-segment van de Nederlandse samenleving. Ruim acht op de tien ZZP’ers (84 procent) stapt in de auto voor een zakelijke reis buiten de eigen woonplaats.

Auto versus ov

Meer dan de helft van de ondervraagden (51 procent) zegt reizen per auto voordeliger te vinden dan reizen met het openbaar vervoer. Zelfs voor zakelijke reizen binnen de eigen woonplaats is de auto met 50 procent veruit het meest gekozen vervoermiddel. Twee derde vindt daarnaast dat de auto altijd netjes en schoon moet zijn.

‘Daaruit zou je kunnen opmaken dat representativiteit een grote rol speelt’, zegt Patrick Roozeman, directeur van MultiTankCard, die het onderzoek liet uitvoeren. ‘Misschien dat zelfstandig ondernemers het liefst per auto bij hun klanten aankomen.’ Met 37,5 procent is de fiets het op een na meest gekozen vervoermiddel voor korte afstanden. Alleen zzp’ers in de branche zorg en gezondheid kiezen vaker voor de fiets dan voor de auto.

Kostenbeheersing voor ZZP'ers

Bijna twee derde van de ZZP’ers (65 procent) gebruikt voor zakelijke reizen een auto die privébezit is. De populariteit van de auto betekent overigens niet dat ZZP’ers geen oog hebben voor het milieu: een aanzienlijk deel van de respondenten (45 procent) vindt dat ondernemers die de fiets of het openbaar vervoer verkiezen boven de auto, daarvoor belastingtechnisch beloond moeten worden. 

‘Naast gemak is kostenbeheersing voor ZZP’ers erg belangrijk’, aldus Roozeman. ‘Zouden er financiële voordelen zitten aan het reizen per trein, bus of tram, dan is het goed mogelijk dat zelfstandig ondernemers de auto vaker laten staan.’

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie