De zin en onzin van broodfondsen

De zin en onzin van broodfondsen

Redactie Baaz

Meer dan een miljoen Nederlanders werkt tegenwoordig als zelfstandige. Slechts 20 procent van hen heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

De rest vindt het te duur, heeft medische klachten die worden uitgesloten of te weinig vertrouwen in bestaande verzekeraars. Een tikkende tijdbom onder ons sociale stelsel. Er is een alternatief: het broodfonds. Een nieuw soort arbeidsongeschiktheidsverzekering gebaseerd op wederzijds vertrouwen.

Een broodfonds is een concrete manier om, vertaald in geld, voor je naasten te zorgen wanneer het onverhoopt nodig is. Steeds meer ondernemers en zelfstandigen verenigen zich in broodfondsen. Op dit moment zijn er ongeveer 250 broodfondsen, door heel Nederland verspreid.

Het zijn groepen van twintig tot maximaal vijftig mensen met heel diverse beroepen, die elkaar financieel ondersteunen bij langdurige ziekte of een ongeval. Er zijn geen kleine lettertjes en geen doktersbriefjes nodig om bij ziekte een geldbedrag uitgekeerd te krijgen.  

Regels broodfondsen

Wanneer er geen verzekeringsmaatschappij is die de regels bepaalt, moet je dat met elkaar uitzoeken. Bij een broodfonds staat het wederzijdse vertrouwen centraal. VPRO Tegenlicht kijkt bij drie verschillende broodfondsen hoe zij hier een eigen invulling aan geven. Neemt men potentieel misbruik voor lief, of zijn de leden ervan overtuigd dat degene die je kent je niet zal bedriegen?

VPRO Tegenlicht: Ons dagelijks brood is zondag 3 september om 21.05 uur te zien op NPO 2.

Foto's: Niels van Koevorden/Tegenlicht
Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie