De volgende crisis komt eraan en dit is waarom

Ruben den Boer
2018 was een waarlijk feestjaar voor de economie en de beurs, maar wie denkt dat het feest voor altijd aanhoudt heeft niet goed naar de geschiedenis gekeken. Ook aan dit feest komt een einde, en dat einde begint te naderen.

Bijna elke grote crisis wordt opgevolgd door een periode van grote welvaart, dat was zo na 2001 en na 2008. Een periode van economische voorspoed wordt echter ook vaak gevolgd door een nieuwe crisis. Helaas zal dat deze keer niet anders zijn. De vorige grote crisis is dit jaar 10 jaar geleden en de volgende is al in zicht.

Trump

Een beurskrach wordt meestal veroorzaakt door angst en paniek op de markt, en helaas is er momenteel genoeg reden tot paniek. Een van de grootste paniekzaaiers is de huidige president van de Verenigde Staten: Donald Trump. De ras-zakenman heeft de neiging heftige (economische) bedreigingen te maken jegens zijn mede wereldleiders. Zware importheffingen en sancties hebben al tot een handelsoorlog geleid, hoewel wij daar in Nederland gelukkig relatief weinig last van hebben. Dit soort acties kunnen een zenuwachtige sfeer op de beurs veroorzaken met in het ergste geval een wereldwijde crisis als gevolg.

Brexit

Naast Amerika is er nog een economische grootmacht aan het wankelen gebracht: Groot Brittanië. De Brexit houdt economen wereldwijd al maanden in z’n greep. Zeker nu met de laatste ontwikkelingen de kans op een ‘no deal’ - een harde Brexit - groter is geworden. Tot nu toe hopen we dat het met een sisser af zal lopen, maar het maakt de wereldwijde warkt er in ieder geval niet stabieler op.

LEES OOK: Vele ondernemers zijn nog niet Brexit-proof

Italië

Een andere grote dreiging voor de economie komt vanuit Italië. Sinds de extreem-rechtse vijfsterrenbeweging en Lega daar aan de macht zijn, gaat het vertrouwen in de Italiaanse economie alsmaar verder achteruit. Het voorlopige dieptepunt was de afwijzing van de Italiaanse begroting door de Europese Unie. De harde belastinghervormingen en het sterke nationalisme voeren ook in Zuid-Europa de spanningen op.

Voorbereiden op de volgende crisis

Hoewel we nu nog genieten van de economische zomer, zit de herfst er aan te komen. Het belangrijkste wat je nu kunt doen is je zo goed mogelijk voorbereiden. Houd je ogen en oren open en denk twee keer na voordat je een grote investering in het buitenland doet. En vooral: raak niet in paniek.

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben