Vele ondernemers zijn nog niet Brexit-proof

Bart Remmers
Met minder dan 170 dagen te gaan tot Brexit is voor veel Nederlandse ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk de impact van Brexit nog onduidelijk. Daarnaast is een groot deel van de ondernemers niet voorbereid.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Ondernemers over Brexit’ van KVK. Uit het onderzoek onder de leden van het Ondernemerspanel van KVK blijkt dat 81 procent van ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk impact van Brexit verwacht. Bijna 50 procent van deze ondernemers vindt die impact onduidelijk.

Met nog maar 163 dagen tot de Brexitdatum, is 39 procent van de ondernemers die zaken doen met het VK niet voorbereid op Brexit, 46 procent is enigszins voorbereid en maar 15 procent is goed voorbereid. Er is een significante relatie tussen de impact die ondernemers denken dat Brexit heeft en hoe goed ze zijn voorbereid. Verwacht een ondernemer veel impact, dan bereid hij zich in de regel voor, ondernemers die aangeven dat de impact onduidelijk is, hebben zich veel vaker niet voorbereid.

Slechte zakelijke vooruitzichten door Brexit

35 procent van de ondernemers beoordeelt de zakelijke vooruitzichten met betrekking tot het Verenigd Koninkrijk als slecht tot zeer slecht. Dit terwijl slechts 6 procent van de ondernemers de huidige situatie als zodanig beoordeelt. 37 procent van de ondernemers verwacht een afname van de export en 35 procent een afname van de import. Veel ondernemers zijn neutraal over de vooruitzichten. Ook dit zou te maken kunnen hebben met de onduidelijkheid over de precieze impact van Brexit.

Administratieve rompslomp 

Maar liefst 68 procent van de ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk maakt zich zorgen over de extra administratieve rompslomp door Brexit. Andere zaken waar ondernemers zich zorgen om maken zijn de heffingen en belastingen, invoerrechten, toekomstige verschillen in wet- en regelgeving en oponthoud bij de grens. 

Claudia Zuiderwijk, voorzitter KVK: 'Het lijkt erop dat ondernemers door onduidelijkheid over de impact van Brexit een afwachtende houding aannemen in de voorbereiding. Maar deal of no deal, duidelijk is dat het zakendoen met het Verenigd Koninkrijk wezenlijk zal veranderen en ondernemers te maken krijgen met zaken die ze niet gewend zijn, zoals bijvoorbeeld douaneformaliteiten. Het is belangrijk dat ondernemers zich hierop voorbereiden via bijvoorbeeld het doen van de Brexit Impact Scan die te vinden is bij het Brexitloket van de Rijksoverheid.'

Praktische hulp bij voorbereiding op Brexit

Om ondernemers te helpen met de voorbereiding op Brexit hebben de Rijksoverheid en uitvoeringsorganisaties als KVK en RvO diverse tools gelanceerd (meer informatie). Ondernemers kunnen bij het Brexitloket een Brexit Impact Scan doen om de gevolgen voor hun bedrijf te ontdekken of een Brexit voucher aanvragen om extern advies in te winnen. Ook kunnen er vragen worden gesteld over zakendoen met het Verenigd Koninkrijk en de veranderingen die Brexit met zich meebrengt.

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart