De vele voordelen van een freelancer zijn
Welk soort zelfstandig ondernemerschap?

De vele voordelen van een freelancer zijn

Redactie Baaz

Wanneer je een werknemer bent dan heb je bepaalde verplichtingen. Zo moet je op een bepaalde tijd op je werk verschijnen en bepaalt de werkgever hoeveel uren per dag je werkt. Natuurlijk kun jij het erg naar je plezier hebben op je werk, maar veel mensen dromen ook van de vrijheid van het zelfstandig ondernemerschap. Wil jij een freelancer zijn? Er zijn hier vele voordelen aan verbonden.

Welk soort zelfstandig ondernemerschap?

Zelfstandig ondernemer, freelancer, ZZP'er, of neem je interim opdrachten aan? Op zich lijken alle benamingen rondom het zelfstandig ondernemerschap hetzelfde te betekenen. Uiteraard, je bent in alle gevallen een zelfstandig ondernemer, maar de benaming die je eraan geeft is vooral branchegebonden. Je noemt jezelf voornamelijk ZZP´er als je in technische beroepen werkt. Bijvoorbeeld een timmerman, installateur of loodgieter kunnen allen ZZP'er zijn. Voor diegenen die zelfstandig de ´zittende functies´ uitvoeren, zoals administratief werk, schrijvers, architecten etc. noemen zich vaak freelancer. Voor het hogere segment, zoals managers en directieleden die zich zelfstandig aanbieden, geldt vooral de benaming interim.

Vrijheid is veel waard

Een van de meest genoemde redenen waarom mensen kiezen om zelfstandig te gaan, is de vrijheid. Vrijheid van werktijden, van werkinvulling en geen baas boven je, is een enorme drijfveer om voor het zelfstandig ondernemerschap te kiezen. Een groot voordeel hiervan, is dat je werk en privé veel beter in balans kunt brengen. Wil je een dag eens niet werken? Dan hoef je geen vrije dag op te nemen en toestemming van je werkgever te hebben, je deelt zelf je agenda in. Daarnaast heb je ook de vrijheid om je eigen inkomen te bepalen. Jij bepaalt zelf je eigen tarieven.

Je bent veel flexibeler

Wanneer je als werknemer iets wilt regelen dan kan dit soms lange tijd duren. Er moet over vergaderd worden, er moeten meningen gedeeld worden en soms kunnen bepaalde zaken niet of zijn beslissingen niet helemaal naar jouw zin. Dit gedoe heb je met freelance opdrachten allemaal niet meer. Jij bepaalt zelf hoe je de opdracht uitvoert. Je bent enkel jouw klant verantwoording schuldig en die is meestal tevreden met een goed eindresultaat en dan maakt het niet uit hoe je dit bereikt. Geen lange vergaderingen meer voor jou, direct beslissingen nemen die jou uitkomen en voor jou het beste werken maakt je een stuk flexibeler en creatiever.

Je bouwt een netwerk op

Als gewone werknemer krijg je hier nauwelijks iets mee te maken, maar als freelancer is het essentieel: het opbouwen van een netwerk. Een klant die tevreden is over jou vertelt dit door aan zijn klant en zo krijg je via je netwerk steeds meer opdrachten binnen. Een netwerk opbouwen is voor freelancers en ZZP´ers erg belangrijk. Je kunt je netwerk ongeveer vergelijken met de online reviews. Goede reviews zorgen ervoor dat aspirant klanten ook daadwerkelijk overstag gaan en met je in zee willen gaan. Een netwerk kan jou als freelancer veel bieden, maak hier dan ook volop gebruik van.

Je profiteert van fiscale voordelen

Natuurlijk is het wel zo dat je als freelancer zelf verantwoordelijk bent voor je sociale afdrachten, je verzekeringen en pensioen. Daar staat dan wel tegenover dat je profiteert van allerlei fiscale voordelen. Al je kosten mag je aftrekken, zodat je veel minder winstbelasting betaalt. Verder zijn er nog specifieke fiscale voordelen, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een elektrische bedrijfsauto of als je in groene innovaties investeert.

Photo by Andrea Piacquadio 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie