De toekomst van online video

De toekomst van online video: 4 dingen die je moet weten

Ruben den Boer
De online wereld is altijd in beweging, zo ook die van online video. Ook in 2019 staat er weer een hoop spannends te gebeuren op het gebied van online video-creatie en videomarketing. Dit zijn 4 dingen die je moet weten als het gaat om de toekomst van Online video.

1. De competitie tussen platforms wordt steeds feller

Lange tijd was YouTube alleenheerser als het gaat om online videocontent, concurrenten als Vimeo maakten geen schijn van kans tegen de tech-gigant. Maar in 2018 lijkt daar verandering in te komen. Met de komst van IGTV van Instagram en het aanstaande Facebook Watch steekt Mark Zuckerberg Google naar de troon. Het is nog maar de vraag wie hier als winnaar uit de bus komt.

LEES OOK: Zorg dat je onderneming ook online groeit!

2. De beste creators zijn op meerdere platforms aanwezig

De makers van online videocontent, beter bekend als de ‘creators’, zijn zich maar al te bewust van de onzekerheid die deze competitie veroorzaakt. Daarom zorgen de beste creators dat ze op meerdere platforms aanwezig zijn. Een goed voorbeeld is te vinden in de creators die ooit beroemd waren op social media platform Vine. Toen Vine failliet ging waren er enkele creators die succesvol de overstap wisten te maken naar YouTube en daar nu de vruchten van plukken. Meerdere ijzers in het vuur houden is dus het credo.

3. De creators worden beter beloond

In de eerste jaren van YouTube was het relatief makkelijk om bekend te worden en geld te verdienen aan het platform. Vanwege de overdaad aan content waar het videoplatform mee te maken kreeg legde YouTube het beloningssysteem echter aan banden, tot grote frustratie van de creators community.

De toekomst ziet er gelukkig weer zonniger uit voor de creators. YouTube wil kanalen met meer dan 100.000 abonnees financieel extra gaan belonen, en Facebook wil haar creators bemiddelen in influencermarketing.  

LEES OOK: 3 voorbeelden van goede influencermarketing  

4. Inspelen op actualiteit is essentieel  

Vroeger wilde creators het liefste iets tijdloos maken, iets wat over een jaar nog steeds conversie zou opleveren. Door de huidige trend in algoritmes is dit echter niet langer het geval. Tegenwoordig zien we dan ook steeds meer creators (en marketeers) inspelen op trends en mazen in de wet van het algoritme. Rafi Fine, een van de grootste online video creators op YouTube noemde dit fenomeen ‘shiny object syndrome’. Trending zijn is in 2018 dus belangrijker dan ooit.

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben