De rol van IT in een 'low carbon' economie

Redactie Baaz
Slimmere IT kan infrastructuur vele malen efficinter en duurzamer maken.Simon Mingay, vice president Research bij Gartner,laat vandaag op het Greening the Enterprise congres zien hoe.

In de belevenis van de meeste mensen is IT zo groen als het maar kan, maar zo langzamerhand komt het besef op dat dit een tikje tegenvalt. De IT-sector valt natuurlijk niet te vergelijken met bijvoorbeeld de petrochemie, maar de luchtvaart, dat komt al aardig in de buurt. Wat CO2-uitstoot betreft ontlopen ze elkaar maar weinig. Beiden zijn ongeveer goed voor 2% van de CO2-emissie. Wie wist trouwens dat een zoekopdracht in Google net zoveel energie kost als een gloeilamp van 100 Watt nodig heeftom een heel uur te branden? Stel even voor hoe vaak u 'googelt' op een dag en draai dan in gedachten elke keer een extra peertje boven uw bureau in.

Tip 1 is: uitzetten
Simon Mingay, vice president Research bij Gartner, schetst in zijn keynote speech op het Greening the Enterprise congres, hoe de IT-sector kan bijdragen aan een 'low carb' economy. Zijn kernpunt: de IT-sector zit van oudsher zo inefficint in elkaar (energiekosten zijn nooit een punt geweest, vooral omdat IT-afdelingen toch niet zelf de rekening betalen), dat er zonder al te veel kosten grote stappen zijn te zetten. Kwestie van het laaghangende fruit plukken, zoals hij het zegt.

Op het gemiddelde kantoorpand staat geen metershoge schoorsteen dikke rookwolken uit te braken, dus het is lastig voor te stellen hoe IT vervuilend kan zijn. Mingay gaf een mooi verdeling:

  • 6%van de CO2 uitstoot is gerelateerd aan printen. Niet zo zeer het printen zelf, maar vooral het verbruik van papier (n velletje 'kost' tienmaal zoveel CO2 als het beprinten ervan). Hier zijn simpele stappen te zetten: minder printen, en wat geprint wordt altijd dubbelzijdig. Geen uitzonderingen.
  • 7% komt bij LAN-systemen en interne telefonie vandaan. Veel lagen in de it-architectuur zijn dubbel en overbodig of hebben een veel te hoge capaciteit. Leg geen gigabit-verbinding neer, tot je hem daadwerkelijk nodig hebt. Gebruik geen 'power over ethernet' als er maar sporadisch een apparaat aanhangt.
  • 15% - vaste telefonie
  • 23% wordt veroorzaakt door servers en de koeling daarvan. Als je bedenkt dat 15% van de energie in een datacenter opgaat aan apparatuur die absoluut niets uitvoert, dan is het makkelijk voor te stellen dat hier zonder veel moeite een flinke reductie mogelijk is.
  • 39% van alle CO2 uitstoot komt bij computers en monitoren vandaan. Vooral omdat volgens onderzoek nog altijd 60% 's avonds en in het weekend aan blijft staan (red: Mingay refereert vermoedelijk aan onderzoek in de Verenigde Staten). Bij vertrek alles uitzetten scheelt al snel 50% op de energie rekening.

98%
Binnen de IT-sector is het door bestaande inefficinties relatief eenvoudig om CO2 terug te dringen. Dat is alleen al uit kostenoverwegingen interessant en zal dus ook wel de komende vijf jaar grootschalig opgepakt worden. Met name in de financile sector en binnen de overheid is het interessant om hier mee aan de slag gaan: de impact van IT is daar relatief groot. Dit in tegenstelling tot de zware industrie, waar IT juist beter kan worden ingezet om productieprocessen te stroomlijnen. Zo kan IT ook wat aan die andere 98% doen.

Oppervlak
Mingay waarschuwt dat 'groene IT' nog steeds teveel wordt gebruikt als pr-middel of om bepaalde andere beslissingen door te kunnen duwen. Op termijn kan dit voor veel cynisme leiden. Een organisatie moet niet 'lean' zijn, maar daadwerkelijk 'green'. Dat is ook een kwestie van overleven op lange termijn, want als overheden werk gaan maken van CO2 reductie (60 - 80% in 2050) dan moet groene IT echt in het bloed zitten. Wat dat betreft maken huidige iniatieven alleen wat krassen op het oppervlak.


Greening the Enterprise is een iniatief van IT Executive in samenwerking met Media Plaza.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie