De onderscheidende laptop bestaat wél: dit is hoe Microsoft Surface het anders doet

Redactie Baaz
Het moderne bedrijfsleven is op technologie gebouwd. De hardware waar we dagelijks mee werken ontwikkelt continu. Fabrikanten vernieuwen dusdanig snel dat de gemiddelde laptop bijna onvergelijkbaar is met het doorsnee device van vijf jaar terug. Toch vergelijken we. Ons referentiekader is doorgaans beperkt tot het device van vijf jaar terug. Is een apparaat aan vernieuwing toe, dan werpen we een blik op het vertrouwde merk, schaffen we een product aan en concluderen we dat deze beter presteert dan voorheen. Maar waar elk model het beter doet dan vroeger, is niet elk model hetzelfde. Vernieuwing onder laptops is allesbehalve uniform. Durf je verder te kijken dan de vertrouwde merknaam, dan treed je een wereld aan verbetering tegemoet.

Het aanbod van laptops staat parallel aan het aanbod van computeronderdelen. Wanneer een processorfabrikant als Intel of AMD een nieuwe chip ontwikkelt, beïnvloedt dit het aanbod van alle laptopfabrikanten die bij de vernieuwing baten.

De processorfabrikant vraagt eenzelfde prijs. Dus hebben laptopfabrikanten relatief weinig mogelijkheden om op de prijs van vermogen te concurreren. Dat maakt het makkelijk om alle soortgelijk geprijsde Windows-laptops op één hoop te gooien. Iets te makkelijk, want verschillen zijn er zeker.

Microsoft Surface

Een fabrikant als Microsoft onderscheidt zich door de verschillende behoeften van gebruikersgroepen te erkennen en beantwoorden. Account managers die veel onderweg zijn hebben logischerwijs andere belangen dan vormgevers of ontwikkelaars die vanuit één locatie werken.

Met de Surface-lijn, onder andere bestaand uit laptops met diverse onderdelen en prijzen, heeft elke gebruikersgroep een antwoord. Zo leent de lichtgewichte Surface Laptop Go zich uitstekend als betaalbare optie voor alledaags kenniswerk. En dient de Surface Book 3 als vermogend werkpaard voor grafische professionals en ontwikkelaars.

Artikel vervolgt onder de afbeelding.

Microsofts positie is uniek. De organisatie ontwikkelt razendpopulaire stuursoftware (Windows), tools (waaronder Teams) én hardware (Surface). Daarmee heeft Microsoft de unieke mogelijkheid om elk onderdeel op elkaar af te stemmen.

Begint een laptopfabrikant met het leveren van een Windows-innovatie, dan kan je er bijna vanuit gaan dat de innovatie als eerste via Microsoft Surface beschikbaar is.

Zo is de gerenommeerde Windows Hello Camera (authenticatie via gezichtsherkenning) in nauwe samenwerking met Microsoft Surface ontwikkeld. En verscheen Microsoft Autopilot (innovatieve manier om bedrijfslaptops op afstand te configureren en beheren) allereerst in Surface-producten.

Daarnaast beïnvloedt Microsofts positie de levensduur van devices. Microsoft Surface draait op zelf ontwikkelde, unieke firmware. Daarmee worden updates automatisch op devices toegepast. Zo blijven gebruikers beveiligd. En heb je de garantie dat een device optimaal wordt aangestuurd - nu, en over vijf jaar.

Microsoft Teams

Ook haakt Microsoft als geen ander op de veranderende behoeften rondom thuiswerk in. Het aantal Teams-gebruikers steeg in 2020 naar 115 miljoen. Surface hardware wordt naadloos op Teams afgestemd. Geïntegreerde camera’s en microfoons zijn dusdanig kwalitatief dat het belang van randapparatuur wegvalt. Dolby Atmos Studio Mics en HD-camera's garanderen heldere communicatie.

Tot slot is de presentatie van Surface devices ongeëvenaard. Het uiterlijk van de modellen blinkt uit, zowel op het kantoorbureau als na de werkdag. Interessant voor werkgevers, aangezien het gift van een stijlvolle werklaptop de betrokkenheid onder medewerkers kan verhogen. Een model als de Laptop Go is dusdanig scherp geprijsd dat deze doorgaans binnen het budget van een belastingvrije WKR-vergoeding valt. Niet alleen stukken goedkoper dan een belastbare bonus, evengoed van invloed op de productiviteit.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie