De meest gemaakte fouten tijdens het netwerken

De meest gemaakte fouten tijdens het netwerken

Redactie Baaz
Netwerken is een vak apart, maar we hoeven niet uit te leggen dat het wel ontzettend lucratief kan zijn. De verleiding om in bepaalde fouten te vervallen ontstaat al snel. Baaz doet de meest gemaakte fouten uit de doeken.

Denken dat het alleen om jou draait

Netwerken doe je niet uit liefdadigheid. Je wilt er ongetwijfeld graag iets waardevols voor je bedrijf aan overhouden: meer sales, kansen of groei. Dat is niet meer dan normaal, maar de sleutel tot succes bij netwerken is om het niet alleen om jou te laten draaien. Een kleine pitch hoort erbij, maar niemand zit erop te wachten als je een ellenlange monoloog over jezelf houdt. De interesse van jouw gesprekspartner is net zo goed wat er inzit voor hem, dus scoor je juist als je daar een beetje op inspeelt.

Alleen bij mensen die je kent blijven staan

Het is best eng om op mensen die je niet kent af te stappen en een gesprek aan te knopen, maar als je bij je vertrouwde collega’s of kennissen blijft staan, kun je net zo goed thuisblijven. Door je alleen met mensen die je al vaak genoeg ziet te begeven, schiet je heel het doel van netwerken voorbij: het maken van nieuwe connecties.

Zonder een plan komen

De meeste mensen op een netwerkevenement hebben zoiets van: “we zien wel wat er gebeurt”.  Je bereikt echter meer als je van te voren bedenkt welke doelen je hebt en hoe je die resultaten gaat proberen te boeken. 

Niet weten hoe je een gesprek moet houden

Op netwerkevenementen ontmoet je vaak of iemand die verlegen en enigszins awkward is, of iemand die net iets te diep in het glaasje heeft gekeken en irritant extravert is. Een goede gesprekspartner op een netwerkborrel ligt ergens in het midden tussen de introvert en de extravert. Laat zien dat hulpvol en geïnteresseerd bent en mensen zullen vaak van nature dezelfde reactie naar jou toe hebben. Wees zo oprecht mogelijk en probeer echt een connectie op te bouwen. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie