De marketing- en salesautomatisering van té veel bedrijven staat op wankele poten

De marketing- en salesautomatisering van té veel bedrijven staat op wankele poten

Redactie Baaz

De meeste mensen zijn goed in twee dingen: ergens met een geweldig enthousiasme aan beginnen, om het vervolgens - zodra we erop uitgekeken zijn - te laten vallen. Hoewel persoonlijke voornemens als minder eten, meer bewegen en vaker lezen direct ter gedachte komen, zijn zakelijke ambities absoluut geen uitzondering op de regel. Een probleem, want bijna elke vorm van bedrijfsgroei begint bij herhaling. Ritme. Iets wat zich zelden in onze natuurlijke werkwijze uitdrukt. Elk bedrijfsdoel en -proces kan eronder lijden, maar de regel geldt voor marketing en sales in het bijzonder. 

De uitdaging van herhaling komt je waarschijnlijk bekend voor. We grijpen niet voor niets en masse naar marketing- en salestools voor het automatiseren van belangrijke, terugkerende en tijdrovende handelingen.

De meeste bedrijven hebben een programma voor leadgeneratie, een programma voor e-mailmarketing, een programma voor CRM, enzovoorts. En daarmee hebben de meeste bedrijven het probleem opgelost. Toch?

Was het maar waar.

De uitdaging

De marketing- en sales automatisering van té veel bedrijven staat op wankele poten. Op welke datum werd jouw meest recente bedrijfspost gepubliceerd op social media? Wanneer leverde de social media, mail of website voor het laatst een onmiskenbare lead op? En kan je, in het zeldzame geval dat je tevreden bent over de aantallen, beoordelen in hoeverre de hiervoor gebruikte tools hebben bijgedragen aan het resultaat?

Waarschijnlijk niet. Hoewel er vandaag de dag een gigantische hoeveelheid software voor social media marketing, leadgeneratie en mailmarketing wordt ontwikkeld en gebruikt, lijkt vrijwel niemand te ontkomen aan de kloof tussen de verwachting en het effect van software voor de automatisering van marketing en sales.

De oplossing

“Het probleem zit ‘m niet in de tooling (software, red.), maar de adoptie daarvan”, duidt automatiseringsexpert Marco van den Akker. “Mensen zijn resultaatgedreven. Heb je honger, dan wil je een koekje. Hoe dat koekje in de fabriek tot stand komt en in een supermarktschap belandt - het boeit niet, want je wilt een resultaat. In dit geval is dat een gevulde maag. In een ander geval is het bedrijfsgroei. En in beide gevallen schiet een overweging van de beste manier om aan het resultaat te komen er bij in.”

Marco van den Akker is één van de twee oprichters van Plusgrowth, een marketing- en sales-automatiseringsbedrijf dat in begin 2020 tot stand kwam en een bijzondere SaaS-dienst ontwikkelt waarmee bedrijven hun groeidoelstellingen kunnen realiseren.

Van den Akker werkt hoofdzakelijk aan de technologische kant van het bedrijf. Patrick Huijbers, compagnon en mede-oprichter, draagt zorg voor de business development.

Nu, nog geen twee jaar na het moment van oprichting, helpt het bedrijf de groeidoelstellingen van bedrijven in Californië (Silicon Valley), Oostenrijk en Nederland te realiseren door marketing- en salesprocessen in te richten, handelingen te automatiseren en resultaten te meten.

Die basis is in oogopslag niet uniek. Producten en diensten voor het automatiseren van marketing en sales zijn minstens zo oud als de eerste bedrijfssoftware - en misschiens zelfs zo oud als de wereld. Toch doet Plusgrowth’s veelbelovende start naar een onderscheidende aanpak vermoeden.

“We werken ook anders”, bevestigt Patrick Huijbers. “Hoewel we software ontwikkelen en bestaande tools aan elkaar knopen, zien we deze tools als weinig meer dan een operationeel onderdeel van een veel groter geheel.”

“Opdrachten beginnen niet met automatisering, maar het denkwerk over hoe die automatisering ingericht moet worden om daadwerkelijk tot het bereiken van een doelstelling te komen.”

Hij vervolgt: “We maken een analyse van dát wat er nodig is, zetten een roadmap neer en zorgen voor het inregelen. Vervolgens overhandigen we de sleutels door het gebruik van de software te begeleiden. Gereedschap is immers weinig waard wanneer je geen idee hebt van de manier waarop je er het beste mee om kan gaan. Dat is tevens de reden waarom kant-en-klare software platformen en -producten nooit goed zullen werken voor de automatisering van marketing en sales.”

Growth Hacking

Een deel van Plusgrowth’s DNA toont gelijkenissen met growth hacking, een relatief nieuw gedachtegoed dat in de afgelopen jaren populariteit vergaarde onder technologisch aangeleverde marketing professionals.

De werkwijze van een growth hacker verschilt van de werkwijze van een traditionele marketeer. Zo staat het bereiken van nieuwe kanalen doorgaans centraal. Een aanpak wordt niet na, maar vóór de uitvoering getoetst - bijna altijd met behulp van data. Technologische vaardigheid is een pré, wat de verbinding van bestaande middelen en ontwikkeling van toegespitste tools toestaat.

De principes drukken zich uit in Plusgrowth’s dienstverlening, maar een marketingbedrijf is het niet. “We automatiseren marketing en sales, met de uitgangspunten die growth hackers gebruiken om effectiever te marketen”, vertelt Huijbers. “Eigenlijk willen we het zo veel mogelijk hebben over dat wat een klant wilt bereiken. Plusgrowth helpt hiermee het gat te dichten tussen doelstellingen van klanten, deze strategisch vorm te geven en dit naar een praktisch, op maat gemaakt bedrijfsproces te transformeren door gebruik te maken van marketing en sales automation toepassingen.”  

Klik hier voor meer info

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie