De laatste ontwikkelingen in automatisering

De laatste ontwikkelingen in automatisering

Redactie Baaz

De automatisering is al jarenlang een veelbesproken onderwerp. Dit proces heeft namelijk zowel positieve als negatieve effecten. Hetgeen wat voornamelijk als nadeel wordt gezien, is dat er banen door verloren kunnen gaan. Een voordeel is dat de automatisering het mogelijk maakt om bedrijfsprocessen efficiënter te laten verlopen. Machines zijn minder foutgevoelig en bovendien vaak ook erg snel. De automatisering vindt op vrijwel elk gebied plaats, in dit artikel noemen we enkele voorbeelden. 

De industriële automatisering 

De industrie blijft altijd op zoek naar methodes om efficiënter te kunnen werken. In deze branche zie je dat de automatisering hard gaat. Eenvoudige taken als het vervoeren van objecten wordt in vrijwel elke fabriek door machines gedaan. De taken die momenteel in de industrie over worden genomen door machines, zijn zeer eentonige taken. Taken waarbij continu hetzelfde gedaan moet worden, is goedkoper om door machines te laten doen.

Het programmeren van producten

Steeds meer producten werken op basis van een chip die goed geprogrammeerd moet worden. Het inprenten van deze software gebeurt tegenwoordig allemaal via intelligente systemen. Een innovatie op dit gebied is de cam software. De cam software kan voor diverse doeleinden worden ingezet en zorgt al snel voor een flinke besparing van tijd. Dit komt onder andere doordat er maar met één systeem gewerkt hoeft te worden.

Complexe modellen ontwerpen met goede software

Een groot gedeelte van de engineers werkt met geïmporteerde CAD-data. Opmerkelijk hieraan is dat maar 10% van deze groep daadwerkelijk met de vreemde data kan werken. Om dit proces soepeler te laten verlopen, is er ook een systeem ontwikkelt. Zo kun je met
3d cad software stukken prettiger werken en bespaar je daar op de lange termijn veel mankracht mee. Het programma is flexibel, snel en erg nauwkeurig. Bovendien is het eindresultaat voor iedereen overzichtelijk.

Automatisering op de landbouw

Een vakgebied waar de laatste jaren de automatisering flink merkbaar is, is in de landbouw. Tegenwoordig worden er hier voor diverse processen gebruik gemaakt van intelligente systemen. Fruit plukken wordt bijvoorbeeld gedaan door robots en voor de bemesting wordt er gebruik gemaakt van een machine die vele malen efficiënter werkt dan dat een mens zou kunnen. Een voorbeeld van de automatisering waar we allemaal mee bekend zijn, is de robotmelker. Een robotmelker werkt sneller en zorgt ervoor dat een boer ergonomisch kan werken. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie