De juiste verzekeringen als ondernemer

Redactie Baaz
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een goede manier om je als ondernemer te beschermen tegen aansprakelijkheid. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade aan objecten en personen (letselschade) waar jij aansprakelijk voor wordt gehouden. Deze schade hoef jij niet zelf veroorzaakt te hebben, het gaat erom dat jij er verantwoordelijk voor kan worden gehouden. Als ondernemer ben je dus aansprakelijk voor schade die door jouw bedrijf wordt veroorzaakt.

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dek je schade waar je aansprakelijk voor bent maar er weinig aan kunt doen. Een van je werknemers gaat per ongeluk op een kapotte bureaustoel zitten of iemand laat een glas met water vallen op duur apparatuur. Het zijn allemaal zaken die niet met opzet worden gedaan. Daarom is het handig dat je altijd iets hebt om terug op te vallen. Voor schade die jij of je medewerkers veroorzaken tijdens het werk is het bedrijf aansprakelijk. Voor dit soort schades kun je je verzekeren met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, de bedrijfsverzekering ook wel genoemd.

Een verzekering als je zzp-er bent

Een ZZP-er is iemand die een eigen onderneming heeft. Sommige mensen kiezen ervoor om zelf dit te doen, anderen hebben de financiële middelen nog niet omdat ze pas beginnen. Je bent dus je eigen baas en kunt je inkomsten verdienen op jouw eigen manier. Werk je voor een bedrijf dan ben je verzekerd tegen ongevallen. Zowel ongevallen die zich voordoen in het bedrijf als dat je tijdens werk uren bezig bent met bedrijfswerkzaamheden. Als ZZP-er moet je jezelf verzekeren, je bent dus verantwoordelijk voor het opvangen van de risico’s. Oefen je een beroep uit waarin jouw werk bepaalde risico’s met zich meebrengt, waardoor andere veel schade kunnen oplopen? Dan kan het handig zijn om je hiervoor te verzekeren. Gelukkig kun je eenvoudig een passende aansprakelijkheidsverzekering als ZZP-er afsluiten.

Omdat je een zelfstandige ondernemer bent wordt er gekeken naar het beroep die je uitoefent. Bij een beroep dat veel risico’s met zich meebrengt betaal je ook een hogere premie. De belangrijkste verandering als ZZP-er is dat je zelf verantwoordelijk bent voor het opvangen van je inkomensrisico’s, denk hierbij aan werk of ziekte. Als werknemer ben je hiervoor automatisch verzekerd, als ZZP-er niet. Als je goederen of diensten levert, kan er tijdens de levering een ongeluk ontstaan. Maar ook een klant kan ontevreden zijn en weigeren om te betalen. Hierdoor ontstaat er een verlies voor jou als ondernemer. Zorg ervoor dat je jezelf verzekert, dit om plotseling grote bedragen uit te geven. Zo voel je je ook verzekert tijdens het werken mocht er plotseling een ongeluk gebeuren. 

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie