De juiste balans vinden tussen werk en vrijetijd: 5 tips

De juiste balans vinden tussen werk en vrijetijd: 5 tips

Redactie Baaz

Zelfstandig ondernemers draaien vaak meer arbeidsuren per week dan een doorsnee werknemer doet. Op zich is dat niet verkeerd, zolang de balans tussen werk en privé maar goed blijft. Wanneer het werk de overhand gaat krijgen en je niet voldoende tijd voor jezelf neemt, kan dit ten koste van je gezondheid gaan. Met tijd voor jezelf bedoelen we in dit geval echt vrij zijn, dus niet tussendoor alsnog werk-gerelateerde zaken oppakken. Met de onderstaande tips voorkom je dat je voortdurend aan het werk blijft.

Zoek afleiding

Als je niets te doen hebt, is de verleiding groot om alsnog aan het werk te zijn. Zorg er dus voor dat je iets anders omhanden hebt, iets dat totaal niets te maken heeft met je bedrijf. Dit kan van alles zijn. Van theatervoorstellingen bezoeken, tot het snel even spelen op online gokkasten, tot van het beoefenen van een sport, tot het maken van een dagtripje. Zolang je maar iets doet waardoor je niet in de verleiding komt om met werk bezig te zijn, is het goed.

Schakel je telefoon uit

Ben je vrij, dan wil je niet gestoord worden met zakelijke vragen. De zaak kan het best wel even zonder jou stellen, dus schakel gewoon je telefoon uit. Als je personeel in dienst hebt, laat je hen natuurlijk eerst weten dat je even niet bereikbaar bent. Heb je een eenmanszaak, dan spreek je een boodschap in om te vertellen dat je de volgende dag weer bereikbaar bent. Het is wel handig om een tweede toestel je hebben, dat je uitsluitend voor privédoeleinden gebruikt. Zo kun je nog wel gewoon appen met je vrienden, het nieuws volgen, of even snel wat informatie online opzoeken.

Plan je vrijetijd in

Wacht je op het ideale moment om vrij te nemen? Vergeet het maar, want dat moment komt nooit. Er is altijd wel iets dat om aandacht vraagt. Plan dus vrijetijd vooraf in en houd je aan die planning. Dan weet je zeker dat het er ook echt van komt.

Delegeer

Deze tip werkt natuurlijk alleen voor ondernemers met personeel. Door meer zaken uit handen te geven, houd je zelf doorgaans meer tijd over.

Maak keuzes

Je kunt niet al je plannen realiseren. Maak keuzes en aarzel niet om iets aan de kant te zetten bij tijdgebrek. Zo creëer je tijd voor jezelf.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie