De eerste indruk bij een meeting: zo gemaakt, maar onuitwisbaar

De eerste indruk bij een meeting: zo gemaakt, maar onuitwisbaar

Redactie Baaz
De inhoud van een meeting is belangrijk, maar zeker net zo cruciaal is de indruk die je maakt voordat er ook maar één woord is gesproken. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk, een positieve eerste indruk veiligstellen?

Soms kan het dagenlang door je hoofd spoken: wat ga ik precies tijdens die ene meeting zeggen? De druk om goed te presteren kan groot zijn, zeker als het gaat om een eerste ontmoeting met een potentiële klant, investeerder of partner. Het doel is duidelijk, je wilt ze overtuigen van jouw verhaal.

​Toch is dat verhaal dat je brengt niet het enige wat telt. Bij elke beslissing zullen je woorden gelinkt worden aan de indruk die ze van je als persoon hebben, en die indruk wordt in een fractie van een seconde gemaakt bij de eerste ontmoeting. Een kans om te corrigeren is er bijna niet, dus het moet meteen kloppen. Een goede first impression is misschien geen garantie voor succes, maar het levert je wel een streepje voor op en is in feite een vereiste te noemen. Maar waar baseren we zo’n indruk eigenlijk op? Eén aspect steekt met kop en schouders boven de andere uit.

Kleren maken de man – en de vrouw

Het is een van de grootste clichés, maar clichés komen niet uit de lucht vallen: er zit vaak een sterke kern van waarheid in. Psychologen zijn het erover eens dat je fysieke uitstraling een van, zo niet hét belangrijkste aspect is wanneer we een eerste beeld van iemand construeren in ons hoofd. Vanzelfsprekend speelt kleding een belangrijke rol daarin. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het echt geen vereiste om bij elke zakelijke meeting formeel uitgedost te zijn. Formaliteit moet vooral niet verward worden met professionaliteit, wat wél van levensbelang is. In de meeste situaties kun je dat uitstekend bewerkstelligen door te gaan voor een balans tussen netjes en speels: met een kwalitatief hoog overhemd met een bij jou passend motief kun je de plank eigenlijk nooit misslaan.

​Daarmee maak je duidelijk dat je je gepast weet te kleden, maar ook prima je eigen accent weet te leggen. Zorg in ieder geval dat je je goed voelt in jouw outfit, want dat kan je zelfvertrouwen – en daarmee de indruk die je maakt – alleen maar ten goede komen. Onthoud echter dat niet alleen jij, maar ook je gesprekspartner zich helemaal op zijn of haar gemak moet voelen. Groet de ander met een gulle glimlach – zonder meteen als een boer met kiespijn over te komen – en een zelfverzekerde handdruk. Het is essentieel dat je je vanaf het begin joviaal opstelt. Lok die openheid uit, want vergeet niet: het is in ieders belang dat alle partijen zo open mogelijk de meeting in gaan, om er het maximale uit te halen.
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie