De beste tool voor modelbouw

De beste tool voor modelbouw

Redactie Baaz

Er zijn verschillende producten om jouw modelbouw of wargame naar een hoger niveau te tillen, maar een airbrush is dé perfecte oplossing. Ook voor beginners is de airbrush fantastisch, omdat je dankzij dit product direct alles in één hebt.  Wil jij meer weten over deze essentiële brush voor modelbouw? Lees dan in dit artikel meer over het gebruik van de airbrush voor een gedetailleerde tabletop wargame of voor andere modelbouw!

modelbouw

Wat heb jij nodig voor jouw modelbouw?

Als beginnende modelbouwer ben je vaak nog niet zo gevorderd als iemand die al jaren in deze wereld zit. Het is daardoor lastig om te bepalen wat voor jou handig gereedschap is en wat geschikt is voor een professional. Eén ding kunnen we al wel vaststellen: de eerste stap voor het maken van fantastische modelbouw is een airbrush set kopen!

Met zo’n set kies je voor een complete uitrusting voor het beschilderen van jouw scenery. Of je dus nieuw bent in de diorama, of al een jarenlange fanaat, één ding is zeker: met een airbrush zal jouw scenery er super uit zien.

In deze sets vind je over het algemeen alle benodigdheden om te starten met jouw modelbouw. De set bestaat natuurlijk uit de airbrush, maar bevat daarnaast vaak ook speciale verf, een cleaner,een luchtslang en een snelkoppeling. Daarnaast wordt dit alles vaak geleverd in een mooie draagkoffer. Zo houd je de gehele set eenvoudig bij elkaar en kun je hem veilig opbergen.


Maak de mooiste scenery en diorama's 

Dankzij een airbrush set maak jij de mooiste scenery. Met een airbrush kun je namelijk nauwkeurig jouw onderdelen voorzien van een professionele en dunne laag verf.

Door de airbrush krijgen alle scenerystukken een mooie, uitstraling en dit zorgt ervoor dat jouw volledige modelbouwproject één geheel wordt. Zo ziet het er professioneel en realistisch uit. Werken met een goede airbrush biedt dus veel voordelen!

Een ander voordeel van een airbrush gebruiken, is dat de verf makkelijk en in een dun laagje verdeeld wordt over het model. Zo heb je geen last van penseelstreken en kun je de kleinste onderdelen nauwkeurig verven. 

Speciale verf voor jouw airbrush 

Om voor het mooiste resultaat te gaan met jouw nieuwe airbrush set, moet je kiezen voor de juiste verf. De meeste acrylverf is geschikt voor in jouw airbrush, maar er is ook verf speciaal voor airbrushes verkrijgbaar. 

Deze verf is direct klaar voor gebruik en zorgt voor een snelle start van het verven van je modelbouw. De speciale verf heeft een fijn en goed pigment, wat voor een mooier effect zorgt.

Ook droogt deze verf harder op, waardoor je zeker weet dat deze verf goed blijft zitten. Zo hoef jij je geen zorgen te maken dat jouw harde werk voor niks is geweest!

Tips voor onderhoud aan je airbrush

Heb jij al jouw nieuwe airbrush set aangeschaft? Dan is het van belang om de airbrush goed schoon te houden, om zo lang mogelijk plezier te hebben van je product. Wij hebben wat schoonmaaktips voor jou verzameld. Je vindt ze hieronder!

  • De eerste tip benoemden wij net al even kort, maar is daarom niet minder belangrijk. Maak elke keer nadat je je airbrush gebruikt hebt het gereedschap schoon. Écht elke keer dus! Een  vieze airbrush werkt namelijk niet en door het goed schoon te houden verleng je de levensduur van je airbrush set.
  • Voor het reservoir is het aan te raden om met keukenpapier of een doekje de binnenkant schoon te maken. Vul vervolgens de container aan met een schoonmaakmiddel speciaal voor de airbrush, zoals een vloeibare verdunner, en blaas dit vervolgens door je brush heen. Zo maak je eenvoudig dit onderdeel weer schoon. 
  • De airbrush is dus het beste schoon te maken met keukenpapier of een doekje. Andere handige schoonmaakhulpmiddelen zijn wattenstokjes, tandenstokers, satéprikkers en zakdoekjes. Hiermee kun jij heel secuur je brush schoonmaken en gebruik je geen ruwe middelen, waarmee je jouw airbrush kan beschadigen.

Hulp bij het kiezen van een nieuwe airbrush

Een nieuwe airbrush kiezen is altijd leuk, maar bedenk van tevoren goed wat je budget is. Zo kun je specifiek op zoek gaan naar wat het beste bij jou past. 

Er zijn enorm veel verschillende airbrush sets te vinden en je goed laten adviseren is dan ook van belang. Zo weet je zeker dat je voor een set gaat die bij jouw wensen past.

Ga dus voor een ervaren bedrijf dat begrijpt waar jij naar op zoek bent en start binnenkort ook met jouw nieuwe airbrush!

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie