De belangrijkste verzekeringen voor ondernemers in de bouw

De belangrijkste verzekeringen voor ondernemers in de bouw

Redactie Baaz

Ben je ondernemer en werkzaam in de bouw? Dan heb je dagelijks met meer risico’s te maken dan de meeste andere ondernemers. Gelukkig kun je je goed beschermen tegen deze risico’s met de juiste verzekeringen. In dit artikel bespreken we vier verzekeringen die in de bouw goed van pas kunnen komen. Nuttige informatie, dus lees snel verder!

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Het risico op arbeidsongeschiktheid is in de bouw hoger dan in veel andere branches. Het werk is tenslotte fysiek en zwaar, wat op een gegeven moment zijn tol kan gaan eisen. Werk je in loondienst, dan kun je bij arbeidsongeschiktheid in aanmerking komen voor een uitkering van de overheid. Als ondernemer kan dat niet. Dat is waar de arbeidsongeschiktheidsverzekering om de hoek komt kijken. Hiermee krijg je bij arbeidsongeschiktheid namelijk een uitkering van je verzekeraar. Zo weet je zeker dat je nooit volledig zonder inkomen zal komen te zitten.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Op de bouwplaats kan wel eens iets misgaan. Een ongeluk zit tenslotte in een klein hoekje. De situatie wordt vervelend als er hierbij schade aan een persoon of aan andermans spullen ontstaat. Je kunt hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Je zult de schade dan uit eigen zak moeten betalen. Zeker bij bijvoorbeeld letselschade kunnen de kosten flink oplopen. Je beschermt jezelf tegen deze kosten met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp.

Met deze polis op zak ben je beschermd tegen de kosten van aansprakelijkheid. Als jij of je personeel schade aanricht aan een ander of aan de spullen van een ander, dan kun je een beroep doen op deze polis. Dit geldt dus ook bij schade die je werknemers oplopen tijdens het werk. Je krijgt een vergoeding van je verzekeraar voor bijvoorbeeld een schadeclaim die je moet betalen.

CAR-verzekering

Een polis die specifiek voor de bouwsector is ontwikkeld, is de CAR verzekering. De afkorting CAR staat voor “Construction All Risk”. Met deze polis ben je verzekerd tegen schade die tijdens de bouw of een verbouwing ontstaat aan zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Je moet dan denken aan schade aan het aangenomen werk, maar bijvoorbeeld ook schade aan eigendommen van de opdrachtgever. Bovendien valt ook diefstal van materialen zoals gereedschap en steigers over het algemeen onder de dekking van deze polis. Heb je een bouw- of installatiebedrijf, dan is deze polis er dus eentje om serieus te overwegen.

Verzuimverzekering

Heb je personeel in dienst of ben je van plan om mensen aan te nemen? Dan ga je ongetwijfeld te maken krijgen met verzuim. Iedereen wordt tenslotte wel eens ziek. Als iemand snel weer aan het werk kan, dan is er niet zoveel aan de hand. Bij langdurige ziekte ontstaan er wel problemen. Zo ben je als werkgever verplicht om een groot deel van het loon van een zieke werknemer door te blijven betalen. Een flinke kostenpost natuurlijk. Met een verzuimverzekering neemt de verzekeraar deze kosten over. Zo kun je snel op zoek naar een vervanger.

Bovenstaande verzekeringen kun je afsluiten via een verzekeringsadviseur. Hij of zij brengt in kaart met welke risico’s je bedrijf te maken heeft of kan krijgen en vindt hier de beste polis voor. Ben je zelf dus niet helemaal thuis in de wereld van verzekeringen, klop dan eens aan bij een adviseur.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie