De 7 belangrijkste vaardigheden van een goede ondernemer

Ruben den Boer
Nederland wordt steeds ondernemender, maar dat betekent natuurlijk niet dat alle Nederlanders goede ondernemers zijn. Goed ondernemerschap vraagt namelijk om een basis van sterke vaardigheden. Welke vaardigheden dat zijn? Wij zetten de 7 belangrijkste voor je op een rij.

1. Doorzettingsvermogen

Er zijn sommige mensen die ervoor kiezen om eigen baas te worden omdat ze denken dat hun leven daar makkelijker van wordt. Die mensen moeten we helaas teleurstellen, ondernemen is lang niet altijd makkelijk. Er zullen tegenslagen, mislukkingen en kritiek komen. Daar moet je als ondernemer mee kunnen opgaan. Je zult vaak op je bek staan, daarom moet een goede ondernemer altijd weer de kracht kunnen vinden om door te gaan. 

2. Gedrevenheid

Doorzettingsvermogen moet hand in hand gaan met gedrevenheid, want ook als het goed gaat moet je alles kunnen geven. Je neemt niet genoegen met goed, want het kan altijd beter. Je bent gedreven om je onderneming elke dag naar een hoger niveau te tillen. Je wilt groeien, deals sluiten en goede cijfers boeken. Dan heb je een onophoudelijke gedrevenheid nodig.

3. Zelfvertrouwen

Mensen zullen lang niet altijd in jou of in jouw onderneming geloven. Misschien kun je geen investeerders vinden, misschien heeft je personeel geen vertrouwen in je, of misschien denken je vrienden en familie dat je onderneming gedoemd te mislukken is. Dat maakt allemaal niet uit, want het gaat erom dat jij vertrouwen in jezelf hebt. Zolang jij weet dat je de goede keuzes maakt en dat ook uitstraalt, zullen er vanzelf mensen volgen.

4. Sociale vaardigheden

Je mag dan wel eigen baas zijn, ondernemen kun je zelden alleen. Je zult als ondernemer dan ook vaak met andere mensen en partijen in contact staan. Van klanten en partners tot investeerders en concurrenten. Het is dus van belang dat je als ondernemer sociaal vaardig bent. Je kunt goed met andere mensen omgaan en bouwt je netwerk gemakkelijk uit, samen sta je immers sterker. 

5. Besluitvaardigheid 

Samen sta je sterker, maar aan het eind van de dag ben jij degene die de beslissingen moet maken binnen jouw onderneming. Jij moet de keuzes maken waar je onderneming – en eventueel je personeel en klanten – vanaf hangen. Het ondernemerschap is dan ook niet voor twijfelaars. Jouw zelfvertrouwen gaat dan ook hand in hand met besluitvaardigheid. Je weet wat je wilt en gaat er 100 procent voor.  

6. Reflecterend vermogen

We zeiden het al: als ondernemer zul je te maken krijgen met tegenslagen, kritiek en mislukkingen. Als goede ondernemer moet je echter niet alleen doorzettingsvermogen tonen, je moet ook van je fouten kunnen leren. Iedereen maakt fouten, maar alleen door ervan te leren wordt je een betere ondernemer. Reflecterend vermogen is dus essentieel voor elke eigen baas. 

LEES OOK: Laat je bedrijf gezond groeien

7. Overtuigingskracht

De laatste – en misschien wel belangrijkste – eigenschap die elke ondernemer zou moeten hebben is overtuigingskracht. Je product of dienst kan nog zo goed zijn, je boekhouding kan nog in orde zijn en je marketing kan nog zo relevant zijn; zolang jij andere niet van de urgentie van jouw onderneming weet te overtuigen ben je nergens. 

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben