De 4 beste apps om de file te ontwijken

Ruben den Boer
Het ligt niet aan jou: het is de laatste tijd echt een stuk drukker op de weg. Uit de filecijfers van de ANWB blijkt dat het de eerste drie kwartalen van 2018 20 procent drukker op de weg was dan tijdens diezelfde periode in 2017. Bovendien wordt het er de komende tijd waarschijnlijk niet beter. Maar wat kun je er aan doen?

File ontwijken met apps

Het is een van de universele ergernissen van weggebruikers in Nederland en wereldwijd: de file. Niets is vervelender dan een afspraak missen, te laat op je werk komen of pas laat thuis komen door iets waar je zelf ogenschijnlijk niets aan kunt doen. De files kun je wellicht niet oplossen, maar je kunt ze wel ontwijken. Wij zetten de gratis apps die je daar het beste bij helpen op een rijtje.

1. Google Maps

De bekendste navigatie-app ter wereld kan je ook prima helpen om de files te ontwijken. Als marktleider heeft Google Maps een uitgebreid en - meestal - actueel wegennet tot zijn beschikking. Daarnaast houdt Google ook bij waar het druk is op de weg. Dat gebeurt door naar de locatiegegevens van alle Google Maps-gebruikers te kijken (en dat zijn er veel). Dat betekent echter wel dat je ook je eigen locatie openbaar maakt wanneer je de app gebruikt.

2. Apple Kaarten

Naast Google heeft ook Apple - die andere techgigant - een eigen navigatie-app die standaard geïnstalleerd is zijn hun mobiele devices. Deze app werkt op dezelfde techniek als Google Maps. De keuze komt dus neer op persoonlijke voorkeur, en is afhankelijk van wat voor telefoon je gebruikt. Je kunt op Apple-devices overigens ook Google Maps installeren.

3. Here WeGo

Naast de gevestigde namen zijn er ook enkele nieuwe spelers op de navigatie-markt. Een van die nieuwe namen is Here WeGo. Deze app werd vorig jaar nog in een test door de ANWB geprezen om de bijzonder goede gebruiksvriendelijkheid die de app biedt. Daarnaast functioneert de app ook goed als je offline bent. Here WeGo kan dus een goede keuze zijn als je een beperkte internetbundel hebt.

LEES OOK: Stabureau niet zo gezond als gedacht

4. Waze

De laatste gratis app waarmee je de files kunt ontwijken, is Waze. Deze app kenmerkt zich door de bijzonder actuele verkeersinformatie en is daarom bij uitstek geschikt om een oog op de files te houden. De app blijft actueel, omdat gebruikers zelf melding kunnen maken van de huidige verkeerssituatie; het berust dus niet enkel op algoritmes.

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben