De 3 belangrijkste redenen waarom MKB’ers kiezen voor alternatieve financiering

De 3 belangrijkste redenen waarom MKB’ers kiezen voor alternatieve financiering

Redactie Baaz
De financiële sector van Nederland is aan het transformeren. Uit onderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB) in 2018 blijkt dat 83% van het Nederlandse kleinbedrijf bankleningen onbelangrijk is gaan vinden. MKB bedrijven hebben banken niet langer nodig als financieringsbron. Alternatieve financiering is in opkomst.

Dit blijkt ook sterk uit het rapport dat Oxford Economics in samenwerking met Funding Circle afgelopen april naar buiten bracht. De impact van leningen die vorig jaar door Funding Circle zijn verstrekt is wederom sterk gegroeid. 63% van kleine ondernemingen gaf aan geen aanvraag voor een banklening te hebben ingediend voordat zij bij Funding Circle kwamen. Wat is de reden dat steeds meer MKB ondernemers kiezen voor alternatieve financiering? Wij zetten de 3 belangrijkste redenen voor je op een rij.

Focus op MKB

Ondernemers zijn ontzettend belangrijk voor de economie. MKB ondernemers zorgen in Europa voor meer dan 90 miljoen mensen aan werkgelegenheid. Toch is het voor ondernemers, zeker in Nederland, moeilijk om aan financiering te komen. Banken zijn bij toekenning van krediet sinds de financiële crisis steeds strenger geworden. Het onderscheidend vermogen van alternatieve financierders ligt bij de focus die zij hebben op de kleinere ondernemingen. Bij Funding Circle ligt de focus 100% op het MKB. Het merendeel van de leningen werd verschaft aan ondernemingen met een omzet van minder dan 500.000 euro per jaar. Het gemiddelde leenbedrag lag rond de 38.300 euro.

Snelheid door innovatie

Binnen de wereld van alternatieve financiering kennen we fintech bedrijven. Fintech bedrijven combineren financiële diensten en producten met innovatieve technologie. Op deze manier kunnen zij snel en eenvoudig de financieringsbehoefte van veel verschillende ondernemers beantwoorden. Bijna een derde van alle digitale gebruikers wereldwijd benut vandaag een vorm van financiële technologie.

Doordat fintech bedrijven gebruik maken van slimme technologie, hebben zij je kredietproces zelf in de hand en kan de aanvraag snel beoordeeld worden en zo kan het geld ook sneller uitbetaald worden. Zo krijg je bijvoorbeeld na je financieringsaanvraag bij Funding Circle binnen 24 uur een aanbod. Naast snel zijn deze fintechs constant bezig hun service te verbeteren. De focus ligt op het constant optimaliseren van processen, zodat het de aanvraag zo eenvoudig mogelijk wordt gemaakt.

Het besparen van tijd en kosten

Ondernemers verkiezen alternatieve financiering boven andere financieringsmogelijkheden voor hun zakelijke lening omdat de wachttijd voor een beslissing bij de bank over het algemeen voor hen te lang duurt. De kosten voor het wachten op een beslissing voor een banklening kunnen schadelijk zijn voor kleine ondernemingen, vooral wanneer deze bovenop de standaard kosten en moeite voor de aanvraag komen.

Daarnaast kunnen sommige ondernemers het langdurig hebben van een lening niet altijd prettig vinden. Funding Circle biedt de mogelijkheid tot vervroegd en boetevrij aflossen. Hiermee kan er op elk moment afgelost worden. Kortom, de markt van alternatieve financiering wint steeds meer aan bekendheid en naam. En dit blijkt dus niet zonder reden. Het is een innovatieve trend dat de mogelijkheid tot financiering steeds toegankelijker maakt. Alternatieve financierders maken zich hard voor verandering en MKB ondernemers plukken hier de vruchten van.

Het hele rapport van Oxford Economics is te lezen op www.fundingcircle.nl/impact.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie